Vegán tortacsodákat kínál a MesiCake Budaörsön
ozedfCO

Vegán tortacsodákat kínál a MesiCake Budaörsön

Ludvig-Vajda Emese kalandos úton jutott el a cukrászkodásig, de ma már nem csak a szemnek, de a szájnak is ínycsiklandó nyerstortákat készít budaörsi üzemében. Vele beszélgettünk a kezdetekről és arról, mennyire ismert Magyarországon a vegán étkezés.

– Építőmérnök végzettséged van, amitől elég távol áll a sütemények készítése. Miért döntöttél a pályád elhagyása mellett? Honnan jött az ötlet, hogy vegán nyerstortákat készíts?

Egyelőre még dolgozom a szakmámban is, hiszen egy vállalkozás elindítása rengeteg előkészítéssel jár, hatalmas anyagi és fizikai terhet jelent. Valóban nem mindennapi pályaváltás ez, főképp, hogy nem is olyan régen még messziről kerültem a konyhát és őszintén szólva nem voltam egy gyakorlott házicukrász, aki csodásabbnál csodásabb remekművekkel kápráztatta volna el a családtagjait. 

Az áttörést az jelentette, amikor vegán életmódra váltottam 2018 januárjában, a kisebbik fiam születése után fél évvel. Az otthon töltött időt próbáltam kreatívan kihasználni, ezért elindítottam egy instagram oldalt veggie_mesi néven (https://www.instagram.com/veggie_mesi/), ahova az újonnan megszerzett tudásomból származó, általam készített ételek fotóit töltöttem fel. Ekkor vágtam bele a nyerstorták készítésébe is és azon kaptam magam, hogy hatalmas örömmel készítem őket. Mire befejeztem egy tortát, már a következő ízen, összetételen járt az eszem. Ezt követően felgyorsultak az események, mert egyre több rokon és ismerős szerette volna, ha nekik is készítek az édességeimből. Barátaim biztatása adta meg a végső lökést, hogy elvégezzem a cukrász OKJ tanfolyamot, majd elkezdjek helyet keresni egy  cukrászüzemnek. 

– Milyen alapanyagokból dolgozol?

Kizárólag olyan összetevőket használok, melyekkel a saját gyermekeimet is jó szívvel kínálom, tehát friss, főleg idényjellegű és aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal. Ezek a nyerstorták fő alapanyagai. Édesíteni rizs-, agave-, datolya- vagy almasziruppal szoktam, de igény szerint diabetikus étrendbe illeszthető édesítővel is dolgozom. 

– Miben különbözik az általad készített torta a hagyományostól?

A nyerstorták alapanyagai nincsenek hőkezelve, így a bennük lévő tápanyagok 100 %-ban hasznosulnak a fogyasztáskor. Ízviláguk nagyban különbözik a hagyományos tortáktól, hiszen se piskóta, se temérdek cukrot tartalmazó krém nincsen bennük. A torta alapja datolyából és olajos magvakból áll, édesítés nélkül. Erre kerül a gyümölcs vagy csokoládés krém, valamint a díszítés, amelyet legtöbbször sok-sok friss gyümölccsel oldok meg. 

– Milyen mentesek a tortáid?

A tortáim vegánok, tehát laktóz-, tejfehérje-, tojás-, valamint liszt-, finomított cukor- és szójamentesek. Mézet sem használok, hiszen az is állati eredetű élelmiszer.

– Honnan inspirálódsz egy-egy torta elkészítésekor?

Nemcsak az inspiráródást tartom fontosnak, hanem a szakmai fejlődést is. Számos külföldi insta/FB oldalt követek, ahol nyerstortás fotókat osztanak meg, főleg innen merítkezem, azonban gyakran egy régebbi tortámat bújtatom új köntösbe. A hazai vegán cukrász szakma számos képviselőjével jó kapcsolatot ápolok, melynek köszönhetően gyakran cserélünk információkat. Mindezt nagyon előre mutatónak tartom.  

Magammal szemben maximalista vagyok, ezért nem vagyok biztos abban, hogy egy-egy tortám végeredményével bármikor is teljesen elégedett lehetek, ugyanakkor szerintem a folyamatos, egy életen át tartó fejlődéshez ez a hozzáállás és a szakmai alázat is elengedhetetlenül szükséges. Természetesen velem is előfordul, hogy  nem úgy sikerül egy torta, ahogy elképzeltem, rengetegszer éjszaka tudok csak dolgozni, amikor a család alszik, voltak reményvesztett állapotok is, de ez mind hozzátartozik egy új szakma elsajátításához. 

– Mennyire elfogadott/ismert ma Magyarországon a nyers vagy a vegán étkezés?

A vegán étkezés egyre nagyobb teret hódít ma Magyarországon és nemcsak az ételallergiások keresik a mentes ételeket, hanem a kifejezetten a vegán életmódra térők is. A nyersvegán étkezés viszont már csak egy szűkebb réteget érint, ugyanakkor az ilyen torták, édességek iránt viszont hatalmas az érdeklődés. Hiszen ki ne szeretne olyan édességet letenni a szerettei elé, amely friss, egészséges, hőkezelésmentes alapanyagokat tartalmaz? 😊 

– Kiknek ajánlod a tortáidat?

Tortáimat 1-99 éves korig, minden korosztály számára ajánlom. Nemcsak az ételallergiások, vegán életmódot folytatók számára, hanem mindenkinek, akinek fontos az egészsége és kipróbálna egy új, izgalmas ízvilágot – kompromisszumok nélkül.

– Mikor várható a nyitás? Hol leszel majd elérhető helyileg? 

A nyitás 2020 második felében várható, jelenleg hatalmas lendülettel folyik a tervezés, a honlapkészítés, de a facebook és instagram oldalamon minden új információt megosztok majd a manufaktúra alakulásáról.

MentesKlub oldal: http://mentesklub.hu/partnerek/manufakturak/mesicake/

Facebook: https://www.facebook.com/MesiCakeBudaors/

Instagram: https://www.instagram.com/mesicakebudaors/

Vélemény, hozzászólás?