Több, mint kétszáz fajta csokoládéval várják az édesség szerelmeseit üzletükbe

Több, mint kétszáz fajta csokoládéval várják az édesség szerelmeseit üzletükbe

Nem csak Gombóc Artúr szereti a csokoládét, ezt a Vanya család tagjai is elmondhatják magukról. Ebből alakult ki a családfő szenvedélyének köszönhetően a MyChoccy Csokoládémanufaktúra, amelynek kínálatában már a mentes kollekció is szerepel. Vanya Viviennel beszélgettem a vállalkozás kezdetéről, a technológiáról és a mentes alapanyagokról.

Kit/kiket takar a MyChoccy Csokoládémanufaktúra csapata? Mutatkozzatok be pár szóval!

Klasszikus családi vállalkozás a MyChoccy Csokoládémanufaktúra, édesapám, édesanyám és én alkotjuk a keménymagot, mi dolgozunk a csokoládékkal, készítjük a termékeket. Segítségünkre van még az öcsém is az egyéb munkafolyamatokban és az üzletben is van egy alkalmazottunk, Máté, így igazából jelenleg öten alkotjuk ezt a csapatot.

Mióta foglalkoztok csokoládéval? Miért pont csokoládé? Milyen termékek szerepeltek kezdetekben és szerepelnek most a kínálatban?

A csokoládé apa szenvedélye volt, az ő lelkesedése hatott az egész családra. Még az egyetemi évei alatt lehetőséget kapott arra, hogy előbb Németországba, onnan pedig Belgiumba menjen, ahol közel egy évet töltött el. Korábban az itt élő rokonság jóvoltából már kóstolt valódi belga csokit, így ismerte és szerette is azt, viszont nem találta az eddig ajándékba kapott csokik ízvilágát a bolti termékek között. Ekkor tudta meg, hogy az ajándékba hozott csokik egy kis manufaktúrában, kézzel készültek. Apának lehetősége nyílt ide ellátogatni és itt találkozott a csokoládékészítéssel, ami azonnal szerelem lett. Nagy szerencséjére egy idős mestertől leshette el a mesterfogásokat, aki megtanította a szakma fortélyaira. Itthon nagyon sokáig csak hobbiként foglalkozott a bonbonok készítésével, konyhává alakította át a garázst és az lett az ő szentélye. Idén tizenegy éve, hogy egy vállalkozói bálon a szervezők unszolására bemutattuk a bonbonjainkat, ahol olyan nagy sikere volt a termékeknek, hogy onnantól tele volt a naptára megrendeléssel és végül úgy döntött, hogy itt az idő a szenvedélyének élni. Anya és én is besegítettünk neki, így cseppentünk bele mi is ebbe a világba. Annyira, hogy ma már nekünk is szerelem ez a szakma. Míg apának csak a hobbija volt a bonbon készítés, addig rengeteg ízt kísérletezett ki, így a hirtelen indulásnál már volt egy kiindulási alapja, amit azóta is folyamatosan bővítünk. Kezdetben a hagyományosabb ízvilágú csokoládék voltak előtérben, majd az évek alatt a klasszikus ízek mellett megjelentek nálunk a különlegesebb, extrémebb ízek és kinézetek is; és napjainkban a család legújabb tagjai a mentes csokoládék lettek. 

Honnan jött az ötlet, hogy laktóz- és cukormentes csokoládéval is elkezdjetek dolgozni? (A csoki alapból gluténmentes.)

Sajnos kiderült rólam egy éve, hogy IR-es vagyok, így egy nagyon komoly, 150 g-os szénhidrát diétát kell tartanom, ami azt jelenti, hogy az édességről – így természetesen a hagyományos csokiról is – le kellett mondanom. Ez adta az ötletet, hogy mi lenne, ha cukor-, laktózmentes és vegán csokoládékkal is elkezdenénk foglalkozni. Tavaly év végére sikerült megalkotnunk egy olyan kollekciót, amelyből a mentesen étkezők is bátran válogathatnak.

Milyen alapanyagokból dolgoztok? Vannak speciális márkák, amiket használtok? Milyen garanciát vállaltok a termékek mentességére vonatkozóan?

Döntően a belga Callebaut, illetve Cavalier, valamint a columbiai Luker cégek csokijaival dolgozunk. Szerencsére már vannak olyan alapanyagok a piacon, amiken szinte nem is lehet érezni, hogy mentesek. Nincs utóízük, könnyen lehet velük dolgozni és finomak, mint a hagyományos csokik. Az üzemünkben minden egyes alkalommal, ha allergént használunk fel (és ide nem csak a laktóz tartozik, hanem például a magvak is), jön a teljes fertőtlenítés. Az eszközöket ipari mosogatógépben mossuk el, majd minden felületet alkohollal fertőtlenítünk le, így küszöböljük ki a keresztszennyeződést. Egy időben soha nem készítünk mentes és hagyományos termékeket. Nagyon odafigyelünk a biztonságra, hiszen tudjuk, milyen következményekkel járhat egy esetleges diétahiba.

Mennyire időigényes a bonbonok elkészítése? Milyen technológiával dolgoztok? Honnan származnak az új receptek? Sokat kísérleteztek, mielőtt megszületik egy-egy újdonság?

Mi, a szó legszorosabb értelmében kézműves manufaktúra vagyunk, itt tényleg minden kézzel készül. Kézzel temperáljuk a csokoládét, egyenként öntjük ki a a fomákat, egyenként vannak a bonbonok töltve, festve. Szerencsére az évek alatt megszerzett rutin miatt mindhárman elég termelékenyek vagyunk, de a technológiai időket nekünk is be kell tartani – például míg a csoki megszilárdul – így egy öntőformányi bonbon nagyjából 2,5 óra alatt készül el. Mindannyian szeretünk új dolgokat alkotni és ha bármit látunk, bármit kóstolunk, már azon gondolkodunk, hogy azt vajon hogyan lehetne a bonbonokba belecsempészni. Ez lehet egy új szín, textúra, íz, illat, fűszer, párlat, bármi. Ennek köszönhetően rengeteget kísérletezünk és ezért van az, hogy mindig vannak újdonságok a kínálatban. A legújabbak éppen a mentes termékek, amelyeket egyenként, kézzel festünk, a burok színe pedig árulkodik a beltartalmáról is – a gránátalma – rózsa például rózsaszín és piros külsőt kapott. 

Mennyire csokoládéfogyasztó nemzet a magyar? Ajándékba vagy magunknak vásárolunk bonbonokat?

Mindkettőre igen a válaszom. Egyre nagyobb igény van a jó minőségű édességekre. Ez a mindennapokban és az ajándékozásnál is igaz. Azt figyeltük meg, hogy manapság már nem elsősorban a mennyiséget, hanem inkább a minőséget tartják fontosnak az emberek. Inkább legyen kevesebb, de az legyen nagyon finom. Ez alapján válogatnak ajándékot is. Nálunk az üzletben nincsenek előrecsomagolt dobozok. Nálunk üres dobozok vannak, amit a vevő igényeinek megfelelően töltünk meg bonbonokkal, annyifélével, amennyivel csak szeretné. Azt tapasztaltuk, hogy ez sokkal nagyobb szabadságot ad a vásárlóknak, mivel így ki tudjuk zárni azokat az ízeket, amiket az ajándékozott nem szeret és így garantált lesz a siker. Emellett egyre többen saját maguknak is vásárolnak csokikat. Aki először belép ide és meglátja a majdnem kétszáz fajta terméket, hirtelen nem is tud dönteni, így volt olyan törzsvásárlónk, aki egyszerre öt bonbont vett minden alkalommal, de az összes ízt szerette volna megkóstolni.

Milyen kedvezményt ajánlottatok fel a MentesKlub tagoknak és miért csatlakoztatok hozzánk?

A személyes érintettség miatt én magam is folyamatosan keresem a helyeket, ahol biztonsággal ehetek, így nagyon jó ötletnek tartom a MentesKlubot, ahol találkozhatnak egymással a mentes szolgáltatók és a mentesen étkezők. Itt adhatunk egymásnak tippeket és ötleteket, hogy könnyebb legyen betartani a szigorú diétákat. Éppen ezért a MentesKlub tagoknak 10% kedvezményt ajánlottunk fel, amelyet mind személyes vásárlás, mind webáruházból történő vásárlás során is igénybe vehetnek.

Vélemény, hozzászólás?