Mindenkinek joga van a minőségi ételekhez, akkor is, ha mentesen táplálkozik – interjú Kemencei Mónikával

Mindenkinek joga van a minőségi ételekhez, akkor is, ha mentesen táplálkozik – interjú Kemencei Mónikával

Kemencei Mónika, a Drumf Bistro tulajdonosa a saját bőrén tapasztalta meg, milyen egy összetett diagnózis után újragondolni a táplálkozásról alkotott véleményünket. A gondolatot tett követte, így jött létre az a glutén-laktóz-cukormentes étterem, ahol a minőség mellett az ételek íze áll a középpontban.

Honnan jött a glutén-laktóz-cukormentes étterem gondolata? Miért pont mentes vendéglátóhelyet nyitottál?

Gyermekkoromban diagnosztizálták nálam az autoimmum betegségeimet, de iránymutatást akkor még nem kaptam. Körülbelül 8 éve derült ki először az IR,  nem sokkal utána a gluténérzékenység, aztán pedig nem meglepő módon fény derült a laktózérzékenységemre is. Hirtelen azt sem tudtam, hogy mit csináljak. Az idő tájt az elérhető élelmiszerek kínálata is gyerekcipőben járt, nem volt étterem sem, ahová be tudtam volna ülni. Én is, mint mindenki más, szeretem a jó ételeket, és imádok főzni is, így innen jött az ötlet, hogy ha nincs, akkor csináljunk egy olyan minőségi éttermet, ahol odafigyelnek a glutén-, laktózérzékeny  emberekre, lehetőleg cukormentesen.

Mik a tapasztalataid, mennyien étkeznek mentesen a betegségük miatt és mennyien azért, mert most “divatos” ezeket fogyasztani?

Azt tapasztalom, hogy egyre kevesebben vannak, akik  “divatból” táplálkoznak így. Úgy gondolom, az emberek tapasztalják, hogy ezt nem divatból érdemes csinálni, hanem az egészségük megóvása érdekében. 

Egyre többen vannak, akik így étkeznek, mert jobb a közérzetük, akkor is, ha nincs diagnosztizált – ahogy a köznyelv gyakran használja –  „gluténérzékenysége”. Ez egyébként megtévesztő elnevezés, ugyanis különbséget kell tenni autoimmun, allergiás és nem autoimmun, nem allergiás gluténfüggő kórképek között!

A Drumf palettáján nem szerepel a rizs-, és a kukoricaliszt, bár mindkettő gluténmentes és előszeretettel használják a “mentes-táplálkozásban”. Ennek jó oka van: nagyon magas a glikémiás indexük, így további egészségügyi problémát okoz(hat)nak egy amúgy is megterhelt szervezetben.

Milyen ételek szerepelnek a Drumf Bistro kínálatában? Mennyire volt nehéz mondjuk egy hamburgert elkészíteni mentesen? Saját recepteket fejlesztettetek ki?

A fő célnak azt tartottam – és ma is ez a legfontosabb szempont -, hogy azért, mert valamire érzékeny valaki, attól még neki is joga van finomat és táplálót enni. Épp ezért olyan ételeket alkottunk meg, amelyekről nem lehet megmondani, hogy mentes alapanyagokból készülnek. Hiszen étterembe általában a családjával, a párjával megy az ember és fontos, hogy a nem mentesen étkezők is a megszokott ízvilágot kapják nálunk. A kínálatban a hamburgerek, tortillák, pizzák mellett olyan különlegesség is megtalálható, mint a pirog, amelyet máshol még nem is láttam gluténmentesen. Ez például az én gyerekkori nagy kedvencem volt, Édesanyám sokszor csinált a családnak. Nagyon sok időbe telt, míg sikerült mentes alapanyagokból ugyanazt az ízt létrehoznunk mindamellett, hogy akár szlogenünk is lehetne: a minőségből soha nem engedünk!

Milyen mentes alapanyagokból dolgoztok? Van speciális márka, amihez ragaszkodtok vagy szoktatok újdonságokkal kísérletezni?

A konkurenciák főleg rizs- és kukoricaliszttel dolgoznak, de ezek egyáltalán nem jók az IR-es betegeknek, így nálunk a fő irány nem ez. A kezdetektől fogva  az alacsony és lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó Szafis lisztekkel dolgozunk, amelyek egy IR-diéta esetében beépíthetők. Ezek mellett jelenik meg – nagyon kis százalékban – a rizsliszt és a kukoricaliszt. A Szafis receptek nem feltétlenül működnek éttermi környezetben, rengeteget kísérleteztünk, míg megtaláltuk a legmegfelelőbb receptúrákat. Aki mentes alapanyagokból főz otthon, nagyon jól tudja, hogy ezek sajnos nem úgy működnek a konyhában, mint a hagyományos alapanyagok, így maga a fejlesztés nagyon sok időbe és energiába telt, és persze van bőven kudarcélményünk, amin utólag már tudunk nevetni is. A hamburger bucinknak például nagyjából hússzor futottunk neki, mire azt mondtuk, hogy akkor oké, ez marad.

Vannak kedvenc ételek a vendégek között? Mit szeretnek a legjobban?

Kimondottan nincs favorit étel, vagy inkább fogalmazzunk úgy, az összes az. Elmondható, hogy vendégeink mindent szeretnek a kínálatból, nagyjából egyenletesen fogynak az ételek, rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. 

Vannak tematikus hónapjaink (legutóbb például az amerikai ízvilágot csempésztük be egészséges köntösbe bugyolálva), azt tapasztaljuk, hogy az emberek szívesen próbálják ki az új ízeket, majd ha végigkóstolták, akkor visszatérnek az alapkínálathoz.

Miért és milyen kedvezménnyel csatlakoztatok a MentesKlubhoz?

Szeretnénk minden fórumon jelen lenni és hirdetni azt, hogy ha valaki mentesen táplálkozik, még nem kell rossz minőségű étellel megelégednie. Szeretnénk megmutatni, hogy igenis vannak igényes helyek, ahol fontos a vendég, fontosak az ízek, az alapanyagok. És persze szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna a hírünk és ráébrednének a fogyasztók, hogy mindig van alternatíva, ami közül tudnak választani. A MentesKlub kártyával rendelkezőknek 10% kedvezményt ajánlottunk fel, ezt személyes vásárlás esetén tudjuk garantálni, egyéb helyeken (Wolt, Netpincér), a kedvezmény nem érvényes. Szeretettel várunk mindenkit a Drumf Bistroba Budapesten, a Dob utca 53. szám alatt.

Vélemény, hozzászólás?