Mentes franchise hálózattal képzeli el a jövőt a fiatal vállalkozó

Both József, aki fiatal kora ellenére elég éretten gondolkodik, úgy határozott, hogy Pakson mentes cukrászdát nyit. A szakmai hátteret a családi vállalkozásban 16 éve üzemeltett cukrászda adta számára, de mára már ő maga is rengeteg új tapasztalattal rendelkezik a mentes cukrászatban. A Vagamary Cukrászda tulajdonosával beszélgettem.

Nektek már volt egy hagyományos cukrászdátok is Tolnán, amikor belevágtatok a Vagamary Cukrászdába. Honnan jött az ötlet, hogy mentes vendéglátóhelyet nyissatok?

A szüleim kezdték el a cukrász vállalkozást, és én gyerekkorom óta ebben nőttem fel, majd belefolytam a napi teendőkbe is. A nővérem mestercukrász és részt vesz a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskola cukrász tanulóinak képzésében is. Ő adja a szakmai hátteret és oktatja a leendő cukrászainkat. Hagyományos cukrászdánkban napi szinten találkoztunk az ételérzékenységgel, hiszen folyamatosan keresték nálunk ezeket a termékeket. Kezdetben nem is tudtuk, mi ez az egész, így nem vállaltuk ezeknek a süteményeknek az készítését. Már akkor is tudtuk, hogy ezeket a termékeket nem lehet ugyanabban a műhelyben készíteni, mint a hagyományos cukrászati termékeket. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy egy külön üzemben kell elkezdenünk foglalkozni mentes termékekkel.
Amikor elkezdődött a kísérletezgetés, az egyik munkatársunk – aki egy ideje már Szafis liszteket használt otthon – segítségével belevetettük magunkat ebbe a témába. Én magam is rengeteg könyvet elolvastam, folyamatosan kerestem az új alapanyagokat, és fejlesztettem magam, hogy jobban belelássak az egésznek a hátterébe. A Fiatalok Vállalkozóvá válása című pályázat segítségével pedig sikerült létrehoznom a Vagamary Cukrászdát.

“Hagyományos cukrászdánkban napi szinten találkoztunk az ételérzékenységgel. “

Milyen alapanyagokból dolgoztok? Az előbb már említetted a Szafi liszteket. Vannak más lisztek is a raktárotokban?

Minden alapanyagunk gluténmentes, erre nagyon figyelünk és csak ezeket használjuk fel a termékek készítése során. Használunk Szafis liszteket is, hiszen a hazai piacon az egyik legmegbízhatóbb márka, továbbá számos nevesebb gluténmentes gyártó alapanyagait is. Minden termékünket a szerintünk hozzá legjobban illő lisztből készítjük el.

Köztudottan nehéz ezekből az alapanyagokból dolgozni. Voltak vicces szituációk a próbasütések alkalmával?

Igen, az elején csak ilyenek voltak. Tavaly már sütöttünk bejglit – azaz próbáltunk – és azok igazán viccesek voltak. Bejginek semmiképpen sem neveztem volna őket, legfőképpen kalácshoz hasonlítottak. A mai napig előfordul, hogy nem igazán az lesz a végeredmény, amire mi számítunk. Ilyenkor jót nevetünk és újra próbálkozunk addig amíg nem lesz megfelelő a termék. Ez persze nem mindig sikerül, olyan is előfordul, hogy ki kell dobni dolgokat. Nagyon sok próbasütésünk van, a kísérletezgetés ezzel jár.

A cukrásziskolában ha jól tudom nem tanítják a mentes sütemények készítését és ezekkel az alapanyagokkal elég nehéz dolgozni. Az oktatással kapcsolatban mit tartanál még fontosnak?

Legfőképpen azt, hogy tényleg motivált és a szakma iránt elkötelezett cukrászok kerüljenek ki az iskolapadból. Sajnos nagyon nehéz jó szakembereket találni. De szintén fontos lenne magát a képzés anyagát kiszélesíteni, diétás szakács-cukrász-pék szakirányokkal. A tankönyvekben van ilyen fejezet, de úgy érzem nem igazán van még kidolgozva ez a terület. Ezekre egyre nagyobb a kereslet tapasztalataim szerint, de a jelenlegi tanrend ezt az irányt még nem fedi le. Véleményem szerint hamarosan szükségessé válik (akár a cukrász képzés utáni), felnőttképzésben végezhető diétás-vendéglátó oktatás, ami átfoghatná a speciális táplálkozás mivoltját egészen a pincértől a cukrászon át a szakácsig.
Ezzel kapcsolatban is vannak ötleteim, remélem sikerül majd valóra váltani őket.

“… a jövőben egyre nagyobb igény lesz majd ezekre a termékekre.”

Tapasztalataid szerint nőtt az utóbbi időben az ételérzékenyek száma? 

Mi még csak fél éve vagyunk nyitva, így igazán sok tapasztalatot nem tudtam levonni. Inkább azt mondanám, hogy ha valakinek ilyen jellegű panasza van, egyre gyakrabban, már a kezdeti szakaszban ételérzékenységre kezdenek el gyanakodni. Régebben talán nem így volt, a tünetek alapján az orvosok is gyakran más betegségre gondoltak, vagy csak tüneti kezelést végeztek. Mostanában azt halljuk a vendégeinktől, hogy az orvosok látóterébe is egyre jobban bekerült az ételérzékenység vagy allergia vizsgálat. A közelmúltban készítettünk egy kérdőívet a hozzánk járók között, amiből kiderült, hogy sokan nem ételérzékenység miatt választanak minket, hanem mert szeretnének egészségtudatosan étkezni. Azt gondolom, hogy a jövőben egyre nagyobb igény lesz majd ezekre a termékekre.

Készültök karácsonyra valami speciális termékkel?

Igen, most már folyamatosan készülünk a karácsonyra. Karácsonyi Workshopokat is tartunk, ahol egy kötetlen beszélgetés keretein belül kóstoltatjuk karácsonyi sütemény variációinkat. Háromfajta bejglivel is várjuk majd a vásárlókat. Lesz egy lassabb felszívódású lisztből készült tojásos fajta, lesz egy kukoricalisztes-rizslisztes-tojásos verzió (talán ez hasonlít a legjobban a hagyományoshoz) és lesz egy vegán bejgli is. Többféle ízben lesz majd kapható – mákos, diós, kakaós és aszalt gyümölcsös variációk is lesznek. De ezen kívül még sok fajta karácsonyi süteménnyel várjuk a vásárlókat. Ezekre 21-ig veszünk majd fel előrendelést, a vevők pedig 23-24-én tudják majd átvenni az üzletben a termékeket. Mivel nincs benne semmilyen tartósítószer, ezért mindent frissen készítünk el.

A távolabbi jövőre nézve milyen terveid vannak?

Szeretnék Pakson is csinálni még egy üzemet, amelyben főleg a kísérletezés folyna. El akarom kezdeni a péksütemények gyártását is, hiszen nagyon nagy kereslet van rá. A legjobb érzés amiért csináljuk nap mint nap az, hogy segíthetünk a speciális étrendet követők mindennapjait szebbé tenni. Szeretnék bővülni saját üzletekkel is, de terveim között szerepel még egy franchise-rendszer kiépítése is, hiszen a legjobb csapatban dolgozni, és úgy együtt fejlődni, egymástól tanulni.
Szeretném elérni, hogy ne kiváltság legyen egy mentes cukrászda a városban, hanem épp olyan hétköznapi dolog, mint a hagyományos.

-ko-csi-

 

 

This Post Has One Comment

  1. borza gábor

    kezdetektől a both cuki termékait fogyasztom , pesten élek és sok ismerősömnek hozok both cukrász termékeket amióta pakson is van “egészségesebb ” sütemények onnan hozom ide pestre ismerőseimnek is mikor arra járok elötte telefonon egyeztetek az üzletvezetővel mire van szükség , mit szeretnék vásárolni és az adott napon frissen áttudom venni…ezt tettem most karácsony elött is és megyek átveszem a rendelésemet …. finom izletes a fagyi is – de sajnos ilyenkor náluk nincs … sok sikert kívánok nekik ….

Vélemény, hozzászólás?