Már országosan is elérhetők a Tibidabo Gluténmentes Pékség finomságai

Már országosan is elérhetők a Tibidabo Gluténmentes Pékség finomságai

Aki a Dohány utca környékén megéhezik egy finom mentes péksütire, térjen be bátran a Tidibado Gluténmentes Pékségbe, ahol édes és sós finomságok is várják. A hely történetéről és a kínálatról Hermann Dórával, a pékség üzletvezetőjével beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy glutén-, laktóz-, tej-, hozzáadott répacukor-, rizs-, kukorica-, szója-, mesterséges adalékanyag-mentes, és szénhidrátcsökkentett péksüteményeket kezdjetek gyártani?

A Tibidabo Gluténmentes Pékség filozófiája Nyakas Eriktől származik, aki maga is érintett az ételérzékenység kérdésében, így pontosan tudja, milyen kihívásokkal jár az, ha valaki ételintolerancia, vagy allergia következtében nem fogyaszthatja az addig megszokott és szeretett ételeket. A 2018. decemberben nyílt pékséggel célunk, hogy azoknak se kelljen lemondani a finom péksütemények örömeiről, akik valamilyen ételérzékenységben szenvednek. Éppen ezért úgy készítjük el a péktermékeket, hogy ízviláguk azoknak is elnyerjék a tetszését, akik a hagyományos péksütemények rajongói közé tartoznak. 

Milyen mentes alapanyagokból dolgoztok? Hogyan tudjátok garantálni a mentességet az üzemben?

A termékek saját gluténmentes üzemünkben készülnek válogatott, garantáltan gluténmentes alapanyagokból, éppen ezért a keresztszennyeződés lehetősége is kizárt! Erre szigorúan ügyelünk! Emellett pékségünkbe is csak kizárólag gluténmentes termékek kerülhetnek be. 

Az összetételt tekintve lényeges szempont volt számunkra, hogy olyan minőségi alapanyagokból készítsük el a péksüteményeket, melyek beilleszthetőek a tudatos és kiegyensúlyozott étrendbe. Sajnos a gluténmentes lisztek, péksütemények és nassolnivalók vásárlásánál sokszor szembesülhetnek a vásárlók azzal, hogy energiában dús, de rostokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban szegényes alapanyagokból készült termékek kerülnek a szatyrukba. Ezen mindenképpen változtatni szerettünk volna, ezért célunk volt, hogy elszakadjunk a gluténmentes termékekre legtöbbször jellemző kukorica, burgonya, és rizs összetevő hármastól. 

Ezeknek az alapanyagoknak a bűvköréből kilépve számos hazánkban, vagy a világ különböző pontjain őshonos fajtával gazdagíthatjuk táplálkozásunkat. A már több ezer évvel ezelőtt is ismert ősgabonák termesztésének és fogyasztásának felélesztése olyan változatosságot biztosít a legtöbb étrendi irányzat számára, ami az egészségmegőrzés szempontjából sem utolsó! Termékeink elsősorban hajdina, köles, bambuszrost és útifűmaghéj lisztből állnak össze, keményítők közül pedig csak a tápiókát alkalmazzuk. 

Ezeknek az alapanyagoknak többféle pozitív jellemzője van. A napjainkban reneszánszát élő, „elfeledett” gabonánk, a köles például tápanyagösszetételét tekintve értékes szénhidrát- és fehérjeforrás, mégis alacsony kalóriatartalmú, gazdag B-vitaminokban, magnéziumban, tartalmaz vasat, foszfort és mangánt is. Gluténmentes és könnyen emészthető, számos diétás szempontnak megfelel. Semleges ízének és széleskörű felhasználhatóságnak köszönthetően egyre ismertebb és közkedveltebb. 

Az álgabonák közé sorolandó hajdina szintén természetéből eredően gluténmentes növényi táplálék, keményítő- és rosttartalma szempontjából számos étrendbe beilleszthető. A B-vitamin család majdnem minden tagját, ezenkívül jótékony biológiai anyagokat, antioxidáns hatású flavonoidokat is tartalmaz. P-vitamin (másnéven: rutin bioflavonoid) tartalma segíti a C-vitamin felszívódását és hasznosulását, támogatja az ér- és immunrendszer működését is – talán nem véletlen, hogy őseink gyógynövényként is számontartották.

Kiknek ajánljátok a termékeiteket? Milyen diétába lehet beilleszteni? 

Alapvetően mivel termékeink 100%-ban gluténmentesek, ezért természetesen gluténérzékenyeknek mindenképpen ajánljuk fogyasztását. A Tibidabo termékek azonban nem „csupán” ennyit tudnak. Péksüteményeink mindegyikére igaz, hogy pl. laktózmentesek is egyben. Ez utóbbi pl. azért is fontos, hiszen a gluténérzékenység és a laktózérzékenység időnként összekapcsolódó problémák. Az úgynevezett másodlagos laktázhiány hátterében a vékonybelek olyan sérülése áll, mely nagymértékben érinti a vékonybél nyálkahártyáját – ez lehet pl. fertőzés következtében kialakult gyulladás, vagy akár kezeletlenül fennálló érzékenység is, pl. gluténérzékenység.

Az előbbi esetek megfelelő kezelése (fertőzés esetén gyógyulás, gluténérzékenység esetén megfelelően tartott gluténmentes diéta) visszaállíthatja a nyálkahártya épségét, így a laktáz enzim aktív működését is, melynek következtében ilyenkor elhagyható a laktózmentes diéta.

Mindemellett figyeltünk arra, hogy a Tibidabo palettán akkor is megtaláljuk a számukra tökéletes terméket, ha tej- vagy élesztőmentesen táplálkozunk, esetleg vegán életformát követünk.  

Végül pedig bátran ajánljuk azoknak is, akik egyszerűen tudatosan szeretnek vagy szeretnének táplálkozni és megkóstolni egy hagyományos péksütemény összetételben alternatív formáját! Termékeink mindegyike szénhidrátcsökkentett, így akkor sem kell lemondanunk a finom péksütemények örömeiről, ha táplálkozásunkban erre ugyancsak szeretnénk vagy szükséges odafigyelni.   

Kiemelten fontos számunkra, hogy hiteles, szakértő által jóváhagyott információk alapján tájékoztassuk vásárlóinkat, ezért szoros együttműködésben dolgozunk egy dietetikus szakemberrel. Emellett törekedtünk arra, hogy mind az összetevőket, mind pedig a tápértékeket érthető és átlátható módon tüntessük fel nem csupán pékségünkben, de weboldalunkon és webshopunkon egyaránt, így mindenki el tudja dönteni, hogy beilleszthető-e az általa követett diétába az adott termék. 

Milyen péksüteményeket készítetek?

Friss pékáruink tekintetében a lehető legszélesebb skálán igyekszünk mozogni, hasonlóan egy klasszikus pékségek kínálatához. Azt a célt tűztük magunk elé, hogy kielégítsük a mentes, friss pékáru iránti igényeket a piacon. Így a teljesség igénye nélkül vásárlóink legkedveltebb termékei a kínálatunkból: kakaós csiga, fahéjas csiga, sajtos pao, magvas-szilvás croissant, a magos perec, vagy a pizzás twister. Az egyik legkedveltebb sztártermékünk a laktózmentes sajtos pao, ami tulajdonképpen egy kívül ropogós, belül nagyon sajtos pogácsa-szerű finomság és hihetetlen népszerűségnek örvend pékségünkben.   Emellett legújabb termékeink között van a magos perec, illetve a fagyasztott pizzalap. Utóbbi egyébként a Tibidabo By Me fagyasztott pékáru vonalat erősíti. Ezeket a fagyasztott finomságokat úgy állítottuk elő, hogy bárki könnyedén el tudja készíteni otthon, így komolyabb erőfeszítések nélkül süthesse meg kedvenceit. 

Akik betérnek hozzátok a Dohány utcába, nem csak frissen sütött pékárut, hanem mást is megvásárolhatnak. Milyen termékeket találunk meg nálatok a polcokon?

Dohány utcai üzletünkben minden nap friss szendvicsekkel várjuk a betérőket, melyek a legfinomabb, minőségi alapanyagokból készülnek húsos és vegán kivitelben is, természetesen a saját, helyben sütött kiflijeinkben, croissantjainkban, bageleinkben. Mindemellett mentes édességeket, salátákat, illetve specialty kávékülönlegességeket is kínálunk. A kávék esetében kiemelt figyelmet fordítunk a magas minőségre, hiszünk abban, hogy nem csupán puszta koffeinforrásról van szó! Ennek megfelelően gazdag ízvilágú, újhullámos pörkölésű nedűkkel várjuk az ital szerelmeseit. 

Már nem csak a budapestiek élvezhetik az általatok készített péksüteményeket, hiszen egész Magyarország területére házhoz szállítjátok a termékeket. Mit kell tudni erről a szolgáltatásról?

Kezdetben budapesti kiszállítással indultunk, majd 2020 augusztus óta országosan is elérhetőek a termékeink GLS-en keresztül. A www.tibidabo.hu webshopon minden péksütemény esetében fel van tüntetve, hogy az adott péksütemény szállítható-e országosan vagy, csak budapesti kiszállítással kérhető. Ez azért volt fontos, mert egyelőre nincs lehetőségünk a fagyasztott termékek országos házhozszállítására, illetve kizárólag azokat a termékeket visszük Budapesten kívülre, amelyeket garantáltan frissen, magas minőségben tudjuk eljuttatni a vevőkhöz.  

Budapesten kívüli, országos kiszállítás esetén a hétfő, kedd, szerda napokon 14:00 óráig leadott megrendeléseket a következő munkanapon feldolgozzuk és másnap szállítja ki a GLS. A szerda 14:00 órát követő, csütörtök – péntek – szombat 14:00-ig leadott rendeléseket hétfőn dolgozzuk fel, így kedden várható a leghamarabb kiszállításuk. A szombat 14.00 óra utáni és vasárnapi rendeléseket, kedden dolgozzuk fel és szerdán nap közben juttatjuk el a megrendelőhöz. 

 Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Akár termék, akár szolgáltatásbővítés is szóba kerülhet.

Természetesen folyamatosan agyalunk, ötletelünk azon, hogy milyen péksüteményekkel lehetne még bővíteni a kínálatot. Emellett nemrégiben elköltöztünk egy nagyobb, szebb, a megnőtt igényekhez jobban alkalmazkodó üzembe, így a jövőben a nagyobb mennyiségek előállítása sem fog problémát okozni. Továbbá terveink között szerepel az is, hogy bővítjük az országosan kiszállítható termékek körét, lehetővé téve ezzel azt, hogy minél szélesebb kínálatból válogathassanak azok is, akik Budapesten kívülre szeretnének rendelni tőlünk.  

Vélemény, hozzászólás?