Különleges ünnepi leves a NitaFitt Ételbár konyhájából

Különleges ünnepi leves a NitaFitt Ételbár konyhájából

Czeiter-Budovics Judit, a Nitafitt Ételbár tulajdonosa örömmel osztotta meg a MentesKlub olvasóival kedvenc ünnepi receptjeit. Elsőként egy vörösboros aszaltszilva krémleves elkészítésével ismerkedhettek meg, amely akár az idei karácsonyi ebéd első fogása is lehet.

VÖRÖSBOROS ASZALTSZILVA KRÉMLEVES MANDULA FORGÁCCSAL 5 FŐRE

Hozzávalók:

– 2 dl vörösbor
– 250 g aszalt szilva
– 2 evőkanál méz
– 1 citrom
– 1 narancs
– egész fahéj: 3db
– egész szegfűszeg: 5db
– csipet só
– keményítő: 2 evőkanál
– puncs ízű pudingpor: 1 evőkanál
– eritrit vagy folyékony édesítő: eritrit evőkanál / folyékony édesítő: fél evőkanál
– víz

Elkészítés:

Először az egész fahéjból és a szegfűszegből kb. 2 dl vízzel egy fűszer redukciót készítünk, ezt körülbelül 15 percig főzzük.
Utána veszünk egy lábast, belerakjuk a vörösbort, aszaltszilvát (a szilvából pár szemet hagyjunk meg, amit apróra vágunk és a végén leves betétnek tudunk belerakni a levesbe), eritritet vagy folyékony édesítőt, egy csipet sót és a mézet. Erre rászűrjük a fűszeres redukciót, amit készítettünk és azon felül körülbelül fél liter vizet öntünk hozzá.
Elkezdjük főzni és amikor már fél órája fő, akkor a narancs és citrom levét facsarjuk hozzá és főzzük még körülbelül 15 percig. Amikor már jól szétfőtt az aszaltszilva, turmixoljuk össze. A keményítőt és a pudingport épp annyi vízzel, ami ellepi keverjük csomómentesre és hőkiegyenlítéssel (forró levesből picit teszünk hozzá és úgy keverjük el) öntsük a leveshez. Felforraljuk és ha kell még, édesítővel vagy citromlével ízesítjük. A pár szem aszalt szilvát, amit meghagytunk és apróra daraboltuk, a levesbe rakjuk. Mandula forgácsokat egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk.
Akár hidegen vagy forrón tálaljuk.
Ízlések szerint tejszínhabbal vagy egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Vélemény, hozzászólás?