Különleges ételekkel várják Dunaharasztin az ételérzékenyeket

Különleges ételekkel várják Dunaharasztin az ételérzékenyeket

A Freezza Pizzéria Dunaharasztin nyitotta meg kapuit 2018. október elsején. Az, hogy mentes étteremre nagy igény van a környéken, hamar beigazolódott, hiszen aznap hosszú sorokban kígyóztak az emberek az utcán, asztalra várva és az érdeklődés azóta sem csökkent. A nyitás óta eltelt bő másfél hónap tapasztalatáról a tulajdonosokkal, Pap Veronikával és Lénárd Csabával beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy mentes vendéglátóhelyet nyissatok?

Mi is érintettek vagyunk, glutén-, tej-, és tojásérzékenység miatt. Valamint én (Veronika) 5 éves korom óta nem fogyasztok húst egyáltalán. Így az, hogy mi étteremben együnk, a lehetetlennel volt egyenlő. Így jött az ötlet. 🙂 Az eddigi visszajelzések nagyon jók, hatalmas igény van egy ilyen vendéglátó helyre. Nálunk sem a péküzemben, sem az étterem konyháján nincs esély a keresztszennyeződésre, mivel az egész épületbe nem kerülhet be egyáltalán olyan alapanyag, mely glutént tartalmazhat. Imádják az emberek, hogy a mi étlapunkról bármit kiválaszthatnak, és biztonsággal elfogyaszthatják, mert minden ételünk beilleszthető bármely diétába.

“Sokan csak azért utaznak több száz kilométert, hogy megkóstolják az ételeinket. És ez hatalmas dolog!!!”

 

Hogyan teltek az első napok? Milyen nehézségekkel kellett megküzdenetek a nyitás során?  

 

2018. október 1-jén nyitottunk. Szándékosan egy hétfői napot választottunk, mivel előtte kb. egy hónappal már nagy erőkkel hirdettük minden közösségi oldalon a nyitást és a visszajelzésekből láttuk, hogy hihetetlen sok ember érdeklődik a pékség és az étterem iránt. Azonban arra még így sem számítottunk, hogy rögtön az első napon ilyen hatalmas embertömeg jön majd el hozzánk. A vendégek az utcán álltak, és papírra írták a telefonszámukat, kérve a felszolgálókat, hogy telefonáljunk nekik, ha szabadul fel hely az étteremben. Nagyon boldogok voltunk, hogy amit mi nagyon kemény munkával megalkottunk, arra ilyen nagy igény van. De őszintén szólva meg is ijedtünk, hogy hogyan fogunk ennyi embert kiszolgálni, és mindenki igényének megfelelni. Mindezt két olyan szakáccsal, akik egy teljesen új konyhában kezdtek el dolgozni, és  egy olyan csapattal, akik még nem voltak összeszokva.
Az első hét az összecsiszolódásról, valamint a vendégek igényeinek feltérképezésről szólt. Nyilván sok-sok bakival, és kisebb-nagyobb csúszásokkal telt ez az első időszak. Mi ezt éltük meg a legnagyobb nehézségnek. De ez igazából “édes teher” volt, ahogy mondani szokás, mert közben persze végtelenül boldogok is voltunk, hiszen rengeteg pozitív visszajelzést, hálás levelet, drukkot, kedves szavakat kap(t)unk a vendégektől. Ráadásul közben egy nagyon klassz kis dolgozói csapat alakult ki, akik elég gyorsan összecsiszolódtak, és az első héten tömegesen érkező vendégsereg is beállt egy kellemesen kiszolgálható szintre. Persze a hétvégék azóta is teltházasak, de ezért nagyon hálásak vagyunk. Nagyon büszkék vagyunk, hogy az ország minden pontjáról járnak hozzánk, vannak, akik útba ejtenek minket egy utazás során, de sokan csak azért utaznak több száz kilométert, hogy megkóstolják az ételeinket. És ez hatalmas dolog!!!

“Mi olyat szerettünk volna létrehozni, ami még nincs. Egy kis komplexumot, ami teljesen a mentességre épül.”

Mindentől mentes vendéglátóhelyet nyitni nem egyszerű dolog, hiszen szigorú szabályozásnak kell megfelelni. Jelent-e előnyt számotokra a versenytársakkal szemben az a tény, hogy az étteremben csak mentes alapanyagokból dolgoztok, így a  keresztszennyeződés veszélye teljesen ki van zárva? 
Mi úgy gondoljuk, hogy ezt nem lehet igazából előnynek nevezni, hanem gluténmentességet garantálni csakis így lehet. Nem hiszünk az öszvér-pékségekben, ahol nappal búzalisztből sütnek, éjjel pedig ugyanabban a helyiségben sütik a gluténmenteset. is De abban sem, amikor valaki, csökkentve a költségeket, használt gépeket, kemencéket vásárol, majd kifertőtleníti, és azokban készíti, süti a gluténmentes pékárukat. Mi olyat szerettünk volna létrehozni, ami még nincs. Egy kis komplexumot, ami teljesen a mentességre épül. Azt szeretnénk, hogy a Freezza név garancia legyen a mentességre az éttermek és a pékségek világában. Ezt pedig csak úgy lehetett megvalósítani, hogy felvállaltuk, hogy Szafiék szigorú élelmiszerbiztonsági szabályainak, elvárásaiknak a mi üzemünk is megfelel, mindent az ő ellenőrzésük alatt alakítottunk ki. Emiatt viszont úgy gondoljuk, hogy amit mi csináltunk, az  egyedülálló az országban. 
 
Miért pont a Szafi lisztekre esett a választásotok? 
Mindig is egészségtudatosan sütöttünk-főztünk és étkeztünk. 3 éve találtunk rá a Szafi lisztekre, és nagyon gyorsan “beleszerelmesedtünk”. Pár hét múlva már semmilyen más liszt nem volt otthon, csak Szafis lisztek, de abból jó sok. 🙂 Aztán nyitottunk itt Dunaharasztiban egy üzletet, ahol a termékpaletta nagy részét a Szafi termékek tették ki. Ott kiderült, hogy nagyon nagy igény lenne kész termékekre is, amik ezekből a lisztkeverékekből készülnek. Akkor kezdtünk el álmodozni egy kis Szafis pékségről. Aztán amikor ezt megosztottuk a barátainkkal, mindenki hozzátett egy újabb ötletet, hogy mit is látnának még szívesen egy ilyen helyen. Rövid idő múlva pedig azon kaptuk magunkat, hogy már pékségről ÉS étteremről álmodozunk….és innen már nem volt megállás. Szóval mi fordítva ültük meg a lovat és nem a választásunk esett a Szafi lisztekre, hanem tulajdonképpen a Szafi lisztekhez választottuk a vállalkozást. 🙂
Várható-e a közeljövőben, hogy új alapanyagokat próbáltok ki?  
Nem tartjuk valószínűnek. Ez a vállalkozás a Szafi termékekre épült, ráadásul ennyiféle lisztkeverékből bármit el lehet készíteni, és Szafi még ezeken felül is folyamatosan fejleszt új alapanyagokat. Nem hinnénk, hogy valaha is kifogyunk a receptekből. 🙂
 
A nyitás óta már eltelt másfél hónap, biztosan kialakult a vendégkörötök, akiknek már vannak kedvenceik. Mik a toplistás termékek a vendégek között?
Igen, mostanra már jól láthatóak a toplistás termékeink, amelyeket a vendégeink a legjobban keresnek: (a sorrend nem mérvadó)
-Vegán Brownie,
-Quesadilla csirkés-baconos,
-Húsos hamburger édesburgonyával,
-Pizzák, minden mennyiségben,
-Konyhafőnök kedvence (Bacon-be tekert csirkemellfilé, sült édesburgonya hasábokkal, házi tartármártással).
Ezen kívül folyamatosan igyekszünk újdonságokat, heti ajánlatokat is kínálni vendégeinek. Ilyen volt pl. Márton-napkor a Libalakoma vagy a Télköszöntő hétvége. Ilyenkor az éppen aktuális szezonális alapanyagokból készítjük el mindenmentes ételeinket.
Gratulálunk a csodaszép üzlethez, a fantasztikus választékhoz és sok sikert a továbbiakhoz!
-ko-csi-

Vélemény, hozzászólás?