Karácsonyi lazacfogás a Nitafitt Ételbár konyhájából

Karácsonyi lazacfogás a Nitafitt Ételbár konyhájából

Czeiter-Budovics Judit, a Nitafitt Ételbár tulajdonosa örömmel osztotta meg a MentesKlub olvasóival az alábbi, igen közkedvelt receptet. Közeleg a karácsony, ez a fogás az ünnepi asztalon is garantáltan remekül fog mutatni.

POSÍROZOTT LAZACFILÉ ÉDESBURGONYA PÜRÉVEL ÉS GRILLEZETT ZÖLDSÉGGEL 5 FŐRE

Hozzávalók

Posírozott lazac
-bőrös lazacfilé (1 adag: 18 dkg)
-almalé 3dl
-friss gyömbér: 3 vékony szelet
-fokhagyma: 1 gerezd
-szójaszósz: 2 evőkanál
-só: 1 kávéskanál
-víz: 1 dl
-vaj: 5 dkg
-friss narancs vagy narancslé: ½ friss narancs vagy 0,5 dl narancslé
-cukor: 1 csipet

Lazacot sózzuk és félre rakjuk állni körülbelül 15 percre.
Az almalevet-gyömbért-fokhagymát-szójaszószt-vizet egy laposabb lábosba öntjük és körülbelül forrástól számított 5 percig főzzük. Amikor kész az almaleves levünk, lekapcsoljuk alatta a gázt és belerakjuk a sózott lazacot 10 percig és fedővel vagy fóliával lefedjük. Ha eltelt a 10 perc kivesszük egy tányérra és lecsepegtetjük róla a felesleges páclevet.
Serpenyőben megkaramellizáljuk a csipet cukrot és bőrös oldalával lefelé rárakjuk a lazacot. Magas hőfokon hagyjuk az edényt, nem kell félni attól, hogy megég. 3 perc után megfordítjuk a lazacot, rácsavarjuk a fél narancsot vagy ráöntjük a narancs levét és hozzáadjuk a vajat. Magas lángon körülbelül 3-4 perc alatt elpárologtatjuk a narancslevet és karamellizáljuk a bőrét. Ezzel el is készült a halunk.

Édesburgonya püré
-édesburgonya: 1 kg
-só: 1 kávéskanál
-vaj: 10 dkg
-tej: 1 dl
-őrölt szerecsendió: 1 csipet

Az édesburgonyát megpucoljuk és nagyobb darabokra vagdossuk. Egy edényben a sóval feltesszük főni és puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és hozzáadjuk a vajat, szerecsendiót és a tejet, majd burgonyatörővel megtörjük. Ha kell, sóval ízesítjük még, és erős habverővel habosra keverjük.

Grillezett zöldség
-cukkini: 1 db
-padlizsán: 1db
-kaliforniai paprika: 1 db
-ujhagyma: 2 szál
-gomba: 6 db
-olívaolaj: 2 evőkanál
-só: 2 csipet
-őrölt bors: 1 csipet
-friss petrezselyem: kis csokor

A zöldségeket megmossuk és utána a cukkinit és a padlizsánt félkarikára vágjuk, körülbelül fél centi vastagra.
A kaliforniai paprikát kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk, majd az újhagymát pedig szép ujjnyi vastag karikákra. A gombát tisztítás után félbe vágjuk és utána még a feleket 3-ba vágjuk el. A friss petrezselymet apróra vágjuk és félre tesszük.
A zöldségek darabolása után egy serpenyőben melegítjük az olívaolajat, rárakjuk a darabolt zöldségeket és megpirítjuk őket, közben a sóval és borssal ízesítjük. Ha kész a zöldség, elzárjuk alatta a gázt és rászórjuk a friss petrezselymet.

Tálalásnál a tányér közepére rakunk 3 evőkanál édesburgonya pürét, ezt a kanál hátuljával körözve elkenjük egy kicsit. Erre halmozunk a zöldségből és a tetejére pedig a lazacot rakjuk bőrös oldalával felfelé.

Vélemény, hozzászólás?