Egyre bővülő kínálattal várják a vásárlóikat a Hékás – Tanyasi Finomságok tulajdonosai

Egyre bővülő kínálattal várják a vásárlóikat a Hékás – Tanyasi Finomságok tulajdonosai

Tukacs Julcsi és Márkus Dávid a budapesti életet cserélték vidékire, mivel úgy határoztak, hogy édesburgonyát termesztenek. A termékpaletta folyamatosan bővül, hiszen a zöldségek mellett már batátalisztek, pástétomok és bébiételek is szerepelnek a kínálatban. Julcsival beszélgettem a kezdetekről és a terveikről.

Budapestről költöztetek le vidékre azért, hogy zöldségeket termesszetek. Miért pont Lajosmizse és miért épp batátával (közismertebb nevén édesburgonyával) kezdtétek? Milyen zöldségek vannak most a kertetekben?

Lajosmizsén gazdálkodunk, azért pont ott, mert ott sikerült földet bérelni még az elején. Mi jelenleg mindent csak bérlünk itt, a fóliasátrakat is, a raktárt is. Csak egy lakókocsink van a föld szélén, mikor jön a hideg innen hazaköltözünk. Egészen tavalyig Budapesten laktunk, most már Veresegyházon. Ezt azért választottuk, mert viszonylag közel van Lajosmizse is, Budapest is, és a föld is, amit kinéztünk magunknak. 5 éve kezdtünk el mezőgazdasággal foglalkozni, azért batátával, mert akkoriban még nem sokan ismerték ezt a zöldséget. Idén is sok mindent szeretnék ültetni, mivel egyre több termékünk van, amikhez felhasználom ezeket, és szeretnék újakat is kitalálni. Szóval most olyan növényeket is ültetek, amit eddig még nem. Meglátjuk mi lesz belőle. Amik biztosan lesznek a batátán kívül: uborka, több fajta cékla, hagymák, répa, saláta, sütőtök, luffatök, okra, paradicsom, paprika, chili, jalapeno, bab, borsó, cukkini, padlizsán, spenót, fűszernövények. 

Milyen nehézségekkel kellett megküzdenetek az indulásnál?

Nem értettünk a mezőgazdasághoz, soha nem foglalkoztunk vele. Én tanultam róla valamit az egyetemen, de a gyakorlat egészen más. Mivel nem nagyon termesztették itthon a batátát, nem volt hova fordulni tanácsokért. Mindent saját bőrünkön kellett kitapasztalni. Az is nehézség volt, hogy egyikünknek sem volt pénze, ami pedig jött bevétel, egyből vissza kellett forgatni. 

Milyen volt a fogadtatása a hazánkban még nem annyira közismert batátának és az ebből készült termékeknek?

Itthon is egyre többen ismerik, sőt szeretik a batátát. Ez évről évre érezhető. A sárga húsú szinte már minden boltban, zöldségesnél kapható. A többi fajtát is kezdik megszeretni, például a lila nagyon népszerű lett. A feldolgozott termékeinkre is van igény, meg úgy általában a mentes, egészséges termékekre.

Honnan jött az ötlet, hogy ne csak zöldséget termesszetek, hanem készítsetek belőle pástétomokat, szószokat, bébiételeket, liszteket?

Az első olyan évünkben, mikor már nem csak batátát termesztettünk, rengeteg zöldségünk, gyümölcsünk lett. Hogy ezek ne vesszenek kárba, elraktam őket télire, készítettem zakuszkát, zöldségkrémeket, lekvárokat, szörpöket. Ekkor jött az ötlet, hogy a batátával is csinálni kéne valami hasonlót. Amúgy is nagyon szeretek főzni, kísérletezni az ételekkel. 9 éves korom óta nem eszem húst, így nagyon régóta készítek magamnak növényi alapú ételeket, nagymamám nagyon pici koromban elkezdett tanítani a főzésre. Először pástétomokat készítettünk. Aztán feltűnt, hogy itthon nem lehet sem lila, sem fehér batátalisztet kapni, így adta magát, hogy csináljunk. Aztán jöttek a zöldségkrémek, tésztaszószok, natúr pürék, és legutóbb a krémlevesek. A legtöbb ötlet csak úgy jött, de volt, amit kifejezetten a vásárlói igények miatt készítettünk, például a natúr pürét és a tésztaszószokat.

Milyen eljárással készülnek a termékeitek? A saját alapanyagaitokon kívül használtok hozzájuk mást is? A recepteket ti fejlesztettétek ki?

Az üveges termékeinket hagyományos befőzi eljárással, hőkezeléssel tartósítjuk. A lisztekhez az édesburgonyát kiszárítjuk, majd leőröljük. Igyekszünk saját alapanyagokat használni, de persze van olyan, amit nem tudunk magunknak előállítani. Viszont az ilyen alapanyagokat is biztos forrásból szerezzük be, ismerős magyar termelőktől, bio termesztésből. A recepteket én fejlesztem igen, van, ami néhány hét alatt elnyeri végleges formáját, van, ami csak több hónap alatt. Sőt a fermentálással lassan egy éve kísérletezem. Mivel itt több hét, míg elkészül egy adag, elég hosszadalmas folyamat tökéletesíteni. Aszalással is próbálkozom, de ehhez meg jó lenne egy aszalógép, most ez is lassan halad.

Milyen mentes étkezésbe lehet beilleszteni a termékeiteket? Kiknek ajánlod őket? 

Fogyaszthatják vegánok, glutén- és laktózérzékenyek, valamint endometriózis, PCOS és inzulinrezisztencia miatt diétázók is.

A szószokat üvegben, a liszteket papírtasakban áruljátok. Mennyire tartjátok fontosnak a fenntartható csomagolások használatát?

A csomagolást illetően a legfontosabb hogy fenntartható, környezettudatos legyen. Az üvegeket visszaváltjuk a piacokon (már amikor van), a címkék újrahasznosított papírból készülnek, a lisztes tasakok szintén.

Hol találhatók meg a termékeitek az országban?

Egyre több viszonteladónk van, ezt így hosszú lenne leírni. Itt a teljes lista, folyamatosan bővül is: http://hekas.hu/kapcsolat/

Miért és milyen kedvezménnyel csatlakoztatok a MentesKlubhoz?

Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, és szeretnénk, ha minél több emberhez eljutnánk a termékeink. A kedvezmény 10%.

This Post Has One Comment

  1. Józsefné Maya Lőke

    Fantasztikusak vagytok gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?