Egyedi görögdinnye-menta szörppel rukkoltak elő

Egyedi görögdinnye-menta szörppel rukkoltak elő

Saját termesztésű gyógynövényekből készülnek a különleges lekvárok és szörpök Püspökladányban egy kis családi manufaktúrában, ahol a cukorbetegekre, diétázókra is gondolnak. Pánti Gergővel, az Éva Elixír tulajdonosával beszélgettünk arról, hogyan és milyen termékekkel várják az érdeklődőket.

Honnan jött az ötlet, hogy házi szörpöt, lekvárt készítsetek?

Nagyjából tíz évvel ezelőtt hoztam haza egy tő mentát. Én elkerültem utána itthonról, nem tudtam gondozni, de anyukám ennek hatására kezdett el gyógynövényeket termeszteni, ezekből csinált krémet, szappant, gyógynövényteát. Mi a párommal – miután visszaköltöztünk Magyarországra – most kezdtünk el ezzel foglalkozni. Szerettük volna kibővíteni a palettát, ezért a már meglévő termékek mellett házi szörpöt és lekvárt készítünk. Én séf vagyok, ezért ezek közelebb állnak hozzám, mint a krémek. Anyukám sajnos tavaly nyár óta már nincsen köztünk. De együtt indultunk el vele ezen az úton, amit tudott, átadott nekünk. Rá emlékezve tartottuk meg az Éva Elixír nevet, így él tovább a termékeinkben.

Honnan szerzitek be az alapanyagot?

Vannak saját termesztésű gyógynövényeink: csalán, körömvirág, kakukkfű, rozmaring, levendula, orvosi zsálya, oregánó, málna (ennek a levelét használjuk), három fajta menta, citromfű, aranyvessző. De szoktunk szedni bodzát, csipkebogyót, fenyőrügyet is. Most is épp fenyőrügyszörpöt készítünk, mivel tavaly hamar elvitték, így idén többet szeretnénk belőle eltenni. Amit mi nem tudunk megtermelni, azokat a plusz alapanyagokat helyi termelőktől szerezzük be.

Milyen eljárással készülnek a termékeitek?

Nagyon odafigyelünk az apróságokra is a termékek előállítása során. A citromot szódabikarbónás vízbe áztatjuk, hogy leoldjuk róla a káros anyagokat. Nem melegítjük 85 foknál melegebbre a szörpöket, mert lebomlanak a vitaminok. Nagyon fontos számunkra, hogy ezekkel a trükkökkel még egészségesebb termékeket állítsunk elő.

Milyen receptekből dolgoztok?

Van néhány termékünk (például a fenyőrügy vagy a zsályavirág szörp), amelyeket édesanyámtól örököltünk, de a szörpök többségét már én kísérleteztem ki. Amit máshol még nem láttam és teljesen egyedi, az a görögdinnye-menta szörpünk. Szerencsére nagyon jól sikerült, teljesen olyan, mintha egy dinnye levét inná frissen az ember. Ez a legkedveltebb termék most a kínálatunkban.

Tartalmaznak tartósítószert a termékek?

Semmiféle mesterséges tartósítószert nem alkalmazunk. Viszonylag magas hőfokon főzzük a szörpöket, amelyeket fertőtlenített üvegekbe öntünk. Majd fejjel lefelé egy gyapjúbundában – száraz dunsztban – három nap alatt kihűtjük. Ezzel az eljárással vákumot képezünk, ez a tartósítási módszerünk. Ezen kívül sem illóolajat, sem színezéket, sem aromát nem rakunk a szörpökbe, lekvárokba.

Milyen cukormentes termékeitek vannak?

A termékeink 80%-ból cukormentes változatot is készítünk, ezeknél az 1:4 eritrit-szteviát használjuk édesítésre. Teáinkban is csak natúr, szárított gyógynövények kerülnek a tasakba. 

Milyen újdonságokat terveztek idénre?

Idén egy picit a fűszerezéssel szeretnék játszani. Terveim között szerepel a bazsalikomos málna, a zsályás körte, de ezek még kísérletezés alatt vannak. A tavalyi volt az első szezonunk, de már látjuk, mik a kedvelt termékek, idén miből kell többet készíteni.

Hol találkozhatnak veletek?

Most nyílt meg webáruházunk: https://www.kezmuvesaruhaz.hu/ , így az egész ország területére tudunk most már szállítani. Ezen kívül Facebook oldalunkon is lehet rendelést leadni.

Gratulálunk az egyedi termékekhez, kíváncsian várjuk az idei újdonságokat!

Elérhetőségek

MentesKlub oldal: http://mentesklub.hu/partnerek/manufakturak/eva-elixir/

weboldal: https://www.kezmuvesaruhaz.hu/

FB oldal: https://www.facebook.com/EvaElixir2019/

Vélemény, hozzászólás?