December 9. - Aszalt szilvás-mákos bejgli

„A karácsony meglengeti a varázspálcáját, és onnantól minden puhább és gyönyörűbb.”

Norman Vincent Peale

Nem igazán szoktam keverékeket használni a sütéshez, jobban szeretem magam kikísérletezni, melyik recepthez melyik fajta lisztet (esetleg liszteket) tudom felhasználni. Az idei karácsony sok szempontból más lesz, mint a korábbiak. Ezek közül az egyik az, hogy igyekszem amit csak lehet korábban megsütni/megfőzni, hogy ne utolsó nap stresszeljek ezen. Az elkészült ételek pedig majd a fagyasztóban csücsülve várják a szentestét és azt, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek. A másik pedig az, hogy kipróbálok néhány glutén-laktóz-cukormentes keveréket, amelyek megkönnyítik és lerövidítik a karácsonyi készülődést.

Az egyik ilyen korábban elkészített sütemény a bejgli. Az Éléskamra Ünnepi bejgli keverékét még soha nem használtam ezelőtt. A kedvenc bioboltomban már szemeztem néhányszor a csomagolással, de végül soha nem került a kosaramba. Most azonban megvásároltam és ma úgy döntöttem, hogy el is készítem ebből az ünnepi bejglit. Tölteléknek aszalt szilvás-mákos verziót választottam, de a hátoldalon szereplő leírástól eltérően én 50 % tészta – 50 % töltelék aránnyal dolgoztam.

Jelentem a keverék jól vizsgázott: nagyon könnyen lehet használni, tényleg csak be kell tartani a csomagoláson szereplő útmutatót. Bár több tölteléket tettem bele az előírtnál, a tészta nem repedt ki. Az íze is vetekszik a hagyományos, búzalisztes verzióval, úgyhogy tényleg csak ajánlani tudom. És mielőtt megkérdezitek, nem szponzorált a cikk 🙂

Hozzávalók (2 rúdhoz)

1 tasak Éléskamra Ünnepi Bejgli szénhidrát csökkentett lisztkeverék

4 db tojás

40 ml víz

30 ml citromlé

60 g eritrit

60 g lágy laktózmentes vaj (a recept kókuszzsírt ír)

 

Töltelék (2 rúdhoz)

200 g darált mák

160 g aszalt szilva apró darabokra vágva

120 g eritrit

100 ml laktózmentes tej

1 citrom reszelt héja

1 narancs kifacsart leve

 

Kenéshez

1 tojás

 

Elkészítés

1. A tojáshoz hozzáadtam a vizet és a citromlevet, az eritritet és a lágy vajat. Egy kézi mixerrel alaposan egyneművé kevertem.

2. Hozzáadtam a lisztkeveréket, majd lefedve 20 percre hideg helyre tettem.

3. Elkészítettem a tölteléket, míg pihent a tészta. A hozzávalókat egy edénybe öntöttem, majd felforraltam a tejet és összekevertem a többi alapanyaggal. Jó erős massza lett belőle.

4. Az edényből kivettem és pontosan kétfelé mértem a tésztát. Ezután rizslisztes deszkán alaposan átgyúrtam, majd sütőpapír segítségével téglalap alakúra nyújtottam – kb. 5 mm vastagságúra.

5. A tölteléket is mérleg segítségével két egyenlő részre osztottam. Rákentem a téglalapra nyújtott tésztára, majd a sütőpapír segítségével feltekertem. A bejgliket a sütőpapírral együtt a tepsibe raktam.

6. Először tojássárgájával kentem be, majd megvártam, míg magszárad. Ezután tojásfehérjével ismételtem meg a műveletet.

7. Miután ez is megszáradt, 180 fokra előmelegített tepsibe tettem és 25-30 perc alatt (sütőtől függően) készre sütöttem. Mivel nincs benne cukor, így nem lett az az igazán barna tetejű bejgli, de az íze nagyon finom ettől függetlenül.

 

Az adventi naptár korábbi receptjei

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite

2020. december 4. Bombajó torta

2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta

2020. december 6. Belga csodacsokitorta

2020. december 7. Roli rolád

2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

icon_05

Melyik lisztkeverékből készült az aszalt szilvás-mákos bejgli?

Barbara
Szafi
Éléskamra