December 6. - Mentes belga csodacsokitorta

„Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. (…) Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.”

Márai Sándor

Imádom a csokit. Főleg az étcsokit, laktózérzékeny révén másfajtát nem is fogyaszthatok. Szeretem tortákba is felhasználni, nagyon fel tud dobni egy fáradt nap után egy kis csokitorta.

A mai receptem elkészítése baromi egyszerű, komolyan mondom, hogy a grammokban megadott mennyiségek pontos kimérése több időt vesz el az ember lányától, mint maga a tortakészítési folyamat 🙂

Fontos, hogy nagyon jó minőségű csokoládét használjunk (én jelen esetben 55 %-os belga csokoládéból készítettem), a tortabevonóból nem ilyen lesz, szólok előre.

Nem egy olcsó és szép sütemény, de aki megkóstolja, időről-időre újra el fogja készíteni, annyira finom.

Akkor grammos mérlegeket elő és kezdődjön a móka! (Előre elnézést kérek az agyament mennyiségekért, dehát ezt írta a receptes könyvem 🙂 )

 

Hozzávalók

210 g glutén-laktóz-cukormentes belga étcsokoládé (55 %-os)

134 g laktózmentes vaj VAGY kókuszzsír

100 g eritrit

4 db tojás

15 g eritrit

1 csipet só

30 g gluténmentes liszt VAGY kókuszliszt

 

Elkészítés

1. A belga csokit, a zsiradékot és az eritritet egy edényben vízgőz felett megolvasztottam. Nem kell túlmelegíteni, éppen csak felolvadjanak és egyneműek legyenek. Elkevertem benne a csomókat.

2. A tojásfehérjéket az eritrittel és a sóval lágy habbá vertem. Nem kell keményre verni, mint a piskótánál!

3. A felolvasztott csokis masszába óvatosan belekevertem a tojássárgájákat. Ha túlmelegítettük, megvan a veszélye annak, hogy a tojássárgából rántotta lesz, ezért figyeljünk a hőfokra!

4. A lágy tojásfehérjét és a lisztet óvatosan beleforgattam a keverékbe és már mehetett is a formaleválasztóval kifújt tortaformába. Ez a mennyiség egy 20 cm-es tortakarikához elegendő.

5. 150 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem.

Ne ijedjünk meg, ha egy kicsit ragadós lesz a sütési idő letelte után a tortánk belseje, direkt ilyennek kell lennie! Azon se lepődjünk meg, ha a teteje berepedezik. No para, ilyennek kell lennie!

6. Tejszínnel vagy vanília fagyival tálaljuk. (Én most az L-mínus laktózmentes tejszínből nyomtam a tetejére.)

Tipikusan ronda és finom sütemény, próbáljátok ki ti is! Másnap még finomabb, de nem sok esély van arra, hogy megmenekítsünk egy darabot belőle 🙂

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite

2020. december 4. Bombajó torta

2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

 

icon_05

Melyik országból származik a mai recept?

Hollandia
Belgium
Luxemburg