December 5. - Tarte tatin avagy fordított almatorta

„Szép Tündérország támad föl szívemben, ilyenkor decemberben. A szeretetnek csillagára nézek, megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, ilyenkor decemberben.”

Juhász Gyula

Szeretek inspirálódni. Az ihlet/ötlet jöhet akár a Pinterestről, akár utazás során egy helyi különlegességből, akár egy akciós újságból.

Ez utóbbiból szereztem ezt a receptemet. Pár évvel ezelőtt az épp aktuális Lidl újság második oldalán az akciós almák alatt lettem figyelmes Széll Tamás Tarte Tatin, avagy a klasszikus almatorta című írására.

Mivel volt itthon minden hozzávaló, kedvet is kaptam ennek az elkészítéséhez.

Egy kicsit jobban utánanéztem, honnan is ered ez a sütemény. Ehhez is többfajta urbán legenda tartozik. A legismertebb az, hogy édesapjuk halála után a Tatin nővérek örökölték meg a szállodájuk üzemeltetését. Egyikük, Caroline az intézmény igazgatásával, másikuk, Stéphanie a konyha vezetésével foglalkozott. Történt egyszer, hogy Stéphanie elfelejtett a híres almatortája alá tésztaréteget tenni, így a kész vajas-omlós tésztát az almák fölé helyezte, így sütötte ki. Egy kis hűlés után egy tányérra borította a tésztával lefelé, így született meg a ma is közkedvelt édesség.

Az eredeti receptben almát használtak, de mivel maga a tészta se nem sós, se nem édes, ezért mostanság már szilvás, körtés, sőt, zöldséges variációk is elterjedtek.

Nagyon egyszerű elkészíteni, egy kis macera a karamell elkészítésével van. Ha azonban teflon edényt használunk, a karamell megszilárdulása után egy papírtörlővel simán meg tudjuk oldani a tisztítást.

Ez a recept glutén- és laktózmentes, azonban cukrot használtam hozzá. Ha valaki ki akarja váltani, a kókuszcukrot tudom ajánlani helyette, ezzel tudunk a karamellhez hasonló végeredményt elérni.

Az elkészítés során nagyjából az akciós újságban megjelent receptet követtem, természetesen a hozzávalókon módosítottam, hogy mentes legyen.

 

Hozzávalók

Tészta

34 dkg gluténmentes liszt (én az M-gél gluténmentes kenyérlisztjét használtam)

10 dkg laktózmentes vaj

4 dkg kacsazsír

1 csipet só

1 db egész tojás

kb. két kanál hideg víz

Almaréteg

12 dkg kristálycukor/kókuszcukor

6 dkg laktózmentes vaj

1 evőkanál citromlé

3 db nagy zöldalma

Elkészítés

1. A liszthez hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat és kacsazsírt, tettem hozzá egy csipet sót és a tojást, majd elkezdtem gyúrni. A zsiradéktól majdnem összeállt, egy nagyon pici hideg vizet kellett hozzáadagolnom, hogy teljesen jó legyen.

2. Folpackba csomagoltam és hűtőbe raktam egy órára.

3. Az almákat hámozás nélkül kimagoztam, majd vékony cikkekre vágtam.

4. A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

5. Elővettem egy olyan serpenyőt, amit a sütőben is tudok használni, majd belemértem a cukrot és elkezdtem olvasztani.

6. Az aranybarna karamellt levettem a gázról, majd belekevertem a vajat és a citromlevet.

6. Szépen elhelyeztem benne az almacikkeket.

7. A hűtőből kivettem a tésztát, kb. fél centi vastagra nyújtottam, majd kivágtam belőle egy akkora korongot, hogy be tudjam fedni az almákat.

8. Alaposan odanyomkodtam az edény falához, villával jó sok helyen kiszúrkáltam, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben és beraktam a sütőbe.

9. 40 percig sütöttem, majd miután kivettem, fél órát pihentettem. Ennyi idő alatt a karamellréteg újra megszilárdult, szépen körbeölelte az almaszeleteket.

10. Egy gyors mozdulattal egy tányérra borítottam az egészet. Lehet hozzá vaníliafagyit vagy tejszínhabot kínálni, de mi önmagában ettük.

11. Nekem ekkora mennyiségből egy nagy serpenyő és három kis szufléforma lett tele.

 

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

 

icon_05

Honnan ered a Tarte Tatin?

Pierre és André Tatin cukrászmesterektől
Annabelle Tarte uralkodónőtől
Caroline és Stéphanie Tatin szállodatulajosoktól