December 3. - Fűszeres sütőtökös pite
“A karácsony felfrissülés a lelkünk számára. Ez arra késztet minket, hogy inkább másokra gondoljunk, mintsem önmagunkra. Adományozásra irányítja gondolatainkat.”
B.C. Forbes
Mai receptünket Valkó Veronika, a Petronka’ Free Kitchen blog ötletgazdája alkotta meg. Vera idén augusztusban bezsebelte Magyarország Cukormentes Tortája Háziversenyének a fődíját, de sikerrel szerepelt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Receptversenyén is. Szívesen kísérletezik új ízkombinációkkal, de a hagyományos ízeket is sikerül új köntösbe öltöztetnie – mindezt természetesen mentesen.
Ha eddig még nem találkoztatok vele, keressétek az alábbi elérhetőségeken:
PETRONKA’S FREE KITCHEN FACEBOOK OLDALA
Fűszeres sütőtökös pite
Hozzávalók: 23 cm-es formához
50 kg liszt
- gluténmentesen: (Schar mix C, Penny) vagy
- hagyományosan: 25 dkg tk liszt és 25 dkg búzaliszt
30 dkg kókuszzsír vagy margarin
15 dkg porcukor vagy 4 dkg ¼ édesítő
egy kisebb narancs leve
baracklekvár
2 maréknyi darált dió
Töltelék:
80 dkg sütőtök
2 dl növényi tej
1 csomag vaníliáspuding
cukor/ édesítő
Fűszerek: fahéj, szegfűszeg
Tetejére:
1 ek méz 2 ek víz vagy 1 ek baracklekvár 2 ek víz összemelegítve
Elkészítés:
A tököt feldarabolom, magokat eltávolítom, felvágom darabokra és a sütőben egy óra alatt 200 fokon puhára sütöm. Hagyom kihűlni. Én egy nagyobb darab tököt vettem és a másik feléből sütőtök krémleves készült.
A tésztát is elkészítem, a kókuszzsírt elmorzsoltam a lisztben, hozzáadta a többi alapanyagot és rugalmas tésztát készítettem. Fontos, hogy ne legyen töredezett, még nedvességet lehet hozzá adni. 1 órára a hűtőbe teszem pihenni.
A tészta 2/3-át kinyújtom és a piteforma aljába teszem, megszurkálom villával, majd 14 perc alatt megsütöm 180 fokon. Még melegen sárgabarack lekvárral lekenem. Elkészítem a tölteléket. A sütőtököt botmixerrel pürésítem, 0,5 dl tejjel kikeverem a pudingot a többi tejet hozzáadom a tökhöz, hogy krémes legyen. Végül a pudingos tejet is. Fűszerezem, ha kell édesítem, ez a tök édességétől függ.
A piteforma oldalát hosszú tészta csíkokkal körberakom, majd a lekváros rétegre szórom a darált diót. Ráöntöm a sütőtökös tölteléket. A maradék tésztával berácsozom a tetejét.
A teteje, hogy szép barnára süljön 1 ek mézet 2 ek vízzel (vagy cukormentes baracklekvár + víz) összemelegítek a mikróban, majd ecsettel elkenem a tésztán.
180 fokos előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Hagyom hűlni, érdemes felvágás előtt hűtőbe tenni, hogy szépen szeletelhető legyen.
Készítsétek el ti is, töltsétek fel az Instagramra és a Facebookra – használjátok a #mentesklub hashtag-et, vagy küldjétek el üzenetben a csilla@mentesklub.hu e-mail címre.
Lemaradtatok a korábbi receptekről? Itt érhetitek el őket:
2020. december 1. Bécsi forró csokoládé
2020. december 2. Svéd mandulatorta
Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.
Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.
