December 3. - Fűszeres sütőtökös pite

 

“A karácsony felfrissülés a lelkünk számára. Ez arra késztet minket, hogy inkább másokra gondoljunk, mintsem önmagunkra. Adományozásra irányítja gondolatainkat.”

B.C. Forbes

Mai receptünket Valkó Veronika, a Petronka’ Free Kitchen blog ötletgazdája alkotta meg. Vera idén augusztusban bezsebelte Magyarország Cukormentes Tortája Háziversenyének a fődíját, de sikerrel szerepelt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Receptversenyén is. Szívesen kísérletezik új ízkombinációkkal, de a hagyományos ízeket is sikerül új köntösbe öltöztetnie – mindezt természetesen mentesen.

Ha eddig még nem találkoztatok vele, keressétek az alábbi elérhetőségeken:

PETRONKA’S FREE KITCHEN FACEBOOK OLDALA

PETRONKA’S FREE KITCHEN BLOG

Fűszeres sütőtökös pite

Hozzávalók: 23 cm-es formához

50 kg liszt

  • gluténmentesen: (Schar mix C, Penny) vagy
  • hagyományosan: 25 dkg tk liszt és 25 dkg búzaliszt

30 dkg kókuszzsír vagy margarin

15 dkg porcukor vagy 4 dkg ¼ édesítő

egy kisebb narancs leve

baracklekvár

2 maréknyi darált dió

 

Töltelék:

80 dkg sütőtök

2 dl növényi tej

1 csomag vaníliáspuding

cukor/ édesítő

Fűszerek: fahéj, szegfűszeg

 

Tetejére:

1 ek méz 2 ek víz vagy 1 ek baracklekvár 2 ek víz összemelegítve

Elkészítés:

A tököt feldarabolom, magokat eltávolítom, felvágom darabokra és a sütőben egy óra alatt 200 fokon puhára sütöm. Hagyom kihűlni. Én egy nagyobb darab tököt vettem és a másik feléből sütőtök krémleves készült.

A tésztát is elkészítem, a kókuszzsírt elmorzsoltam a lisztben, hozzáadta a többi alapanyagot és rugalmas tésztát készítettem. Fontos, hogy ne legyen töredezett,  még nedvességet lehet hozzá adni. 1 órára a hűtőbe teszem pihenni.

A tészta 2/3-át kinyújtom és a piteforma aljába teszem, megszurkálom villával, majd 14 perc alatt megsütöm 180 fokon. Még melegen sárgabarack lekvárral lekenem. Elkészítem a tölteléket. A sütőtököt botmixerrel pürésítem, 0,5 dl tejjel kikeverem a pudingot a többi tejet hozzáadom a tökhöz, hogy krémes legyen. Végül a pudingos tejet is. Fűszerezem, ha kell édesítem, ez a tök édességétől függ.

A piteforma oldalát hosszú tészta csíkokkal körberakom, majd a lekváros rétegre szórom a darált diót. Ráöntöm a sütőtökös tölteléket. A maradék tésztával berácsozom a tetejét.

A teteje, hogy szép barnára süljön 1 ek mézet 2 ek vízzel (vagy cukormentes baracklekvár + víz) összemelegítek a mikróban, majd ecsettel elkenem a tésztán.

180 fokos előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Hagyom hűlni, érdemes felvágás előtt hűtőbe tenni, hogy szépen szeletelhető legyen.

Készítsétek el ti is, töltsétek fel az Instagramra és a Facebookra – használjátok a #mentesklub hashtag-et, vagy küldjétek el üzenetben a csilla@mentesklub.hu e-mail címre.

Lemaradtatok a korábbi receptekről? Itt érhetitek el őket:

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

 

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

 

icon_05

Milyen versenyen nem lett díjazott Veronika, a Petronka' Free Kitchen alapítója?

Egy Csepp Figyelem Alapítvány Receptversenye
Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny
Az Év Fagylaltja