December 23. - Aranygaluska

“A karácsony mindenkié – felnőtté és gyermeké egyaránt. Engedd meg, hogy ez az időszak megtöltse a szívedet és engedd el azokat a dolgokat, amiket nem kedvelsz.”

Julie Hebert

Az aranygaluska az a klasszikus recept, ami szerintem karácsonykor a bejgli mellett a legtöbb asztalra kerül ünnepi süteményként. Minden háznál más a szokás, én egy klasszikus receptet hoztam, amelyben a hozzávalókat mentesekre cseréltem.

Aranygaluska

Hozzávalók

50 dkg gluténmentes liszt (25 dkg Alfamix és 25 dkg barna rizsliszt keveréke)

1 csomag szárított élesztő

7 dkg laktózmentes vaj

3 dl laktózmentes tej

1 evőkanál kókuszvirág cukor

2 tojássárgája

1 evőkanál laktózmentes vaj (a forma kikenéséhez)

Töltelék

30 dkg darált dió

15 dkg eritrit

10 dkg laktózmentes vaj

Öntet

1 l laktózmentes tej

1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor

4 evőkanál eritrit

Elkészítés

1. A tejet meglangyosítottam, majd az élesztőt a kókuszvirág cukorral együtt belekevertem.

2. Közben a liszteket egy tálba szitáltam, majd hozzáadtam a felfutott élesztőt, a puha vajat és a tojássárgáját. Jó erősen kidagasztottam.

3. A diót összekevertem az eritrittel. A vajat felolvasztottam és következett a rétezés.

4. Egy kör alakú tortaformát kivajaztam.

5. Egy pogácsaszaggatóval kis gömböket szaggattam a tésztából, majd először a vajban, aztán az eritrites dióban forgattam meg a kis gombócokat. Ezután a tortaformába rétegeztem.

6. Meleg helyen duplájára kelesztettem.

7. Közben elkészítettem az öntetet, mintha pudingot főznék, de a tej mennyiségét megdupláztam.

8. 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütöttem.

9. Amikor kihűlt, a gombócoknál szétszedtem a tésztát és az öntettel együtt tálaltam.


Az adventi naptár korábbi receptjei

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite

2020. december 4. Bombajó torta

2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta

2020. december 6. Belga csodacsokitorta

2020. december 7. Roli rolád

2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin

2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli

2020. december 10. Mézeskalács

2020. december 11. Fahéjas-szilvás lepény

2020. december 12. Sajtos-köményes rudak

2020. december 13. Hólabda

2020. december 14. Szegfűszeges – rizskrémes csirkemell zabos karfiolfasírttal

2020. december 15. Túrós kuglóf

2020. december 16. Eszterházy-torta

2020. december 17. Cukkini brownie

2020. december 18. Kókuszgolyó

2020. december 19. Sacher-torta

2020. december 20. Somlói galuska

2020. december 21. Mézes-béles

2020. december 22. Gyömbéres zabkeksz

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

icon_05

Milyen tészta az alapja ennek a süteménynek?

Kelt tészta
Kevert piskóta
Nehéz felvert