December 21. - Mézes-béles

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

Márai Sándor

Ez a recept szintén a gyerekkoromból származik, ehhez is nagyon kedves emlékek fűznek. Nincs benne semmi extra hozzávaló, igazából nagyon egyszerű elkészíteni. A különlegessége abban rejlett számomra, hogy csak ezt a sütit vágta Édesanyám rombusz alakúra, a többi mind a hagyományos téglalap alakúra volt nálunk szeletelve. Ettől a formától valahogy finomabbnak tűnt 😀

A recept eredetije ismét Lajos Mari-Hemző Károly: 99 sütemény és torta című könyvében található meg.

Mézes-béles

Hozzávalók

Tésztához

5 dkg laktóz mentes vaj

10 dkg poreritrit

2 tojás

40 dkg gluténmentes liszt (20 dkg barna rizsliszt és 20 dkg Alfamix keveréke)

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 evőkanál méz – ez elhagyható nyilván a cukorbetegeknél

Krémhez

5 dl laktózmentes tej

12 dkg rizsliszt

20 dkg laktóz mentes vaj

25 dkg poreritrit

1 vanília kikapart magja

1 tojás

Csokimázhoz

15 dkg glutén-laktóz-cukormentes étcsokoládé

7 dkg eritrit

2 tojásfehérje

Elkészítés

1. A vajat a mézzel, a porcukorral és tojásokkal gőz fölött kikevertem. Még melegen hozzáadtam a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrtam és három részre osztottam.

2. Téglalap alakúra nyújtottam, kivajazott, lisztezett tepsiben világosra sütöttem. A sütőt 180 fokra melegítettem elő, kb. 10-12 perc alatt lett kész.

3. Míg sültek a lapok, elkészítettem a krémet. A liszthez hozzáadtam a tejet, csomómentesre kevertem, majd gőz fölött sűrűre főztem. Míg hűlt, néhányszor átkevertem, hogy ne ráncosodjon be a teteje.

4. Összekevertem a többi hozzávalót is, majd a kihűlt krémbe adagoltam kanalanként. Ezzel az elkészült krémmel töltöttem meg a kihűlt lapokat.

5. Elkészítettem a bevonót. A hozzávalókat vízgőz felett összefőztem, majd a

 

—————-

Az adventi naptár korábbi receptjei

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite

2020. december 4. Bombajó torta

2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta

2020. december 6. Belga csodacsokitorta

2020. december 7. Roli rolád

2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin

2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli

2020. december 10. Mézeskalács

2020. december 11. Fahéjas-szilvás lepény

2020. december 12. Sajtos-köményes rudak

2020. december 13. Hólabda

2020. december 14. Szegfűszeges – rizskrémes csirkemell zabos karfiolfasírttal

2020. december 15. Túrós kuglóf

2020. december 16. Eszterházy-torta

2020. december 17. Cukkini brownie

2020. december 18. Kókuszgolyó

2020. december 19. Sacher-torta

2020. december 20. Somlói galuska

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

icon_05

Melyik hozzávaló nem szükséges a csokimázhoz?

Étcsokoládé
Étolaj
Tojásfehérje