December 21. - Mézes-béles
„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”
Márai Sándor
Ez a recept szintén a gyerekkoromból származik, ehhez is nagyon kedves emlékek fűznek. Nincs benne semmi extra hozzávaló, igazából nagyon egyszerű elkészíteni. A különlegessége abban rejlett számomra, hogy csak ezt a sütit vágta Édesanyám rombusz alakúra, a többi mind a hagyományos téglalap alakúra volt nálunk szeletelve. Ettől a formától valahogy finomabbnak tűnt 😀
A recept eredetije ismét Lajos Mari-Hemző Károly: 99 sütemény és torta című könyvében található meg.
Mézes-béles
Hozzávalók
Tésztához
5 dkg laktóz mentes vaj
10 dkg poreritrit
2 tojás
40 dkg gluténmentes liszt (20 dkg barna rizsliszt és 20 dkg Alfamix keveréke)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál méz – ez elhagyható nyilván a cukorbetegeknél
Krémhez
5 dl laktózmentes tej
12 dkg rizsliszt
20 dkg laktóz mentes vaj
25 dkg poreritrit
1 vanília kikapart magja
1 tojás
Csokimázhoz
15 dkg glutén-laktóz-cukormentes étcsokoládé
7 dkg eritrit
2 tojásfehérje
Elkészítés
1. A vajat a mézzel, a porcukorral és tojásokkal gőz fölött kikevertem. Még melegen hozzáadtam a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrtam és három részre osztottam.
2. Téglalap alakúra nyújtottam, kivajazott, lisztezett tepsiben világosra sütöttem. A sütőt 180 fokra melegítettem elő, kb. 10-12 perc alatt lett kész.
3. Míg sültek a lapok, elkészítettem a krémet. A liszthez hozzáadtam a tejet, csomómentesre kevertem, majd gőz fölött sűrűre főztem. Míg hűlt, néhányszor átkevertem, hogy ne ráncosodjon be a teteje.
4. Összekevertem a többi hozzávalót is, majd a kihűlt krémbe adagoltam kanalanként. Ezzel az elkészült krémmel töltöttem meg a kihűlt lapokat.
5. Elkészítettem a bevonót. A hozzávalókat vízgőz felett összefőztem, majd a
—————-
Az adventi naptár korábbi receptjei
2020. december 1. Bécsi forró csokoládé
2020. december 2. Svéd mandulatorta
2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite
2020. december 4. Bombajó torta
2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta
2020. december 6. Belga csodacsokitorta
2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin
2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli
2020. december 10. Mézeskalács
2020. december 11. Fahéjas-szilvás lepény
2020. december 12. Sajtos-köményes rudak
2020. december 14. Szegfűszeges – rizskrémes csirkemell zabos karfiolfasírttal
2020. december 15. Túrós kuglóf
2020. december 16. Eszterházy-torta
2020. december 17. Cukkini brownie
2020. december 18. Kókuszgolyó
2020. december 19. Sacher-torta
2020. december 20. Somlói galuska
Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.
Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.
