December 20. - Somlói galuska
“A karácsony nem egy időszak. A karácsony egy érzés.”
Edna Ferber
Édesanyám gyerekkoromban mindig ezt a hagyományos somlói galuska receptet készítette el karácsonykor. Nem mondom, van vele munka rendesen, de ahogyan az eredeti receptben (Lajos Mari-Hemző Károly: 99 sütemény és torta) is megmondják a tutit – kevesebbet nem éri meg készíteni, mert egyrészt ugyanannyi munka van vele, másrészt tuti el fog fogyni.
Akkor vágjatok bele, ha sok időtök van és sokan vagytok az asztalnál, ez nem az az “összedoboméskész” sütemény.
Somlói galuska
Hozzávalók
(Egy bazi nagy tepsihez)
3 db piskótalap (1 db sima, 1 db diós, 1 db kakaós)
Alapöntet
20 dkg eritrit
2,5 dl víz
1 dl rum vagy rumaroma
1/4 rúd vanília
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A vaníliakrémhez
5 dl laktózmentes tej
4 tojássárgája
4 dkg rizsliszt
15 g zselatin
A töltelékhez
10 dkg darált dió
5 dkg cukormentes baracklekvár
1 kávéskanál kakaó
8 dkg mazsola
A csokoládéöntethez
15 dkg glutén-laktóz-cukormentes étcsokoládé
25 dkg kókuszvirág cukor
1,5 dl víz
1 dl rum
Tálaláshoz
4 dl tejszínhabból hab
Elkészítés
1. Elkészítettem a piskótákat, amiknek kb. 1 cm vastagnak kell lenniük. Közben beáztattam a mazsolát, hogy megpuhuljon.
2. Az alapöntethez összeforraltam a hozzávalókat, majd lehűtöttem.
3. Elkészítettem a vaníliakrémet, még melegen belekevertem a zselatint és hagytam ezt is teljesen kihűlni.
4. Felolvasztottam vízgőz felett a csokoládét, majd belekevertem a kókuszvirág cukrot, a vizet és a rumot is. Kihűtöttem.
5. Kezdődött a rétegezés. Az egyik piskótalapot (itt mindegy a sorrend igazából) egy nagy tepsibe helyeztem, majd meglocsoltam az alapöntettel. Rákentem a vaníliakrém felét, megszórtam a darált dió és a mazsola felével. Rátettem a második piskótalapot, majd megismételtem az előbbi műveletet (vaníliakrém-dió-mazsola). A tetejére tettem a harmadik lapot is, meglocsoltam a maradék öntetettel, bekentem a baracklekvárral, a tetejére ráhintettem a kakaóport, majd egy éjszakára hideg helyre tettem, hogy alaposan összeérjenek az ízek.
6. Másnap következett a tálalás- egy kiskanállal “galuskákat” szaggattam belőle, ráöntöttem a csokoládéöntetet, majd tejszínhabbal tálaltam.
—————-
Az adventi naptár korábbi receptjei
2020. december 1. Bécsi forró csokoládé
2020. december 2. Svéd mandulatorta
2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite
2020. december 4. Bombajó torta
2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta
2020. december 6. Belga csodacsokitorta
2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin
2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli
2020. december 10. Mézeskalács
2020. december 11. Fahéjas-szilvás lepény
2020. december 12. Sajtos-köményes rudak
2020. december 14. Szegfűszeges – rizskrémes csirkemell zabos karfiolfasírttal
2020. december 15. Túrós kuglóf
2020. december 16. Eszterházy-torta
2020. december 17. Cukkini brownie
2020. december 18. Kókuszgolyó
2020. december 19. Sacher-torta
Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.
Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.
