December 20. - Somlói galuska

“A karácsony nem egy időszak. A karácsony egy érzés.”

Edna Ferber

Édesanyám gyerekkoromban mindig ezt a hagyományos somlói galuska receptet készítette el karácsonykor. Nem mondom, van vele munka rendesen, de ahogyan az eredeti receptben (Lajos Mari-Hemző Károly: 99 sütemény és torta) is megmondják a tutit – kevesebbet nem éri meg készíteni, mert egyrészt ugyanannyi munka van vele, másrészt tuti el fog fogyni.

Akkor vágjatok bele, ha sok időtök van és sokan vagytok az asztalnál, ez nem az az “összedoboméskész” sütemény.

Somlói galuska

Hozzávalók

(Egy bazi nagy tepsihez)

3 db piskótalap (1 db sima, 1 db diós, 1 db kakaós)

Alapöntet

20 dkg eritrit

2,5 dl víz

1 dl rum vagy rumaroma

1/4 rúd vanília

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

A vaníliakrémhez

5 dl laktózmentes tej

4 tojássárgája

4 dkg rizsliszt

15 g zselatin

A töltelékhez

10 dkg darált dió

5 dkg cukormentes baracklekvár

1 kávéskanál kakaó

8 dkg mazsola

A csokoládéöntethez

15 dkg glutén-laktóz-cukormentes étcsokoládé

25 dkg kókuszvirág cukor

1,5 dl víz

1 dl rum

Tálaláshoz

4 dl tejszínhabból hab

Elkészítés

1. Elkészítettem a piskótákat, amiknek kb. 1 cm vastagnak kell lenniük. Közben beáztattam a mazsolát, hogy megpuhuljon.

2. Az alapöntethez összeforraltam a hozzávalókat, majd lehűtöttem.

3. Elkészítettem a vaníliakrémet, még melegen belekevertem a zselatint és hagytam ezt is teljesen kihűlni.

4. Felolvasztottam vízgőz felett a csokoládét, majd belekevertem a kókuszvirág cukrot, a vizet és a rumot is. Kihűtöttem.

5. Kezdődött a rétegezés. Az egyik piskótalapot (itt mindegy a sorrend igazából) egy nagy tepsibe helyeztem, majd meglocsoltam az alapöntettel. Rákentem a vaníliakrém felét, megszórtam a darált dió és a mazsola felével. Rátettem a második piskótalapot, majd megismételtem az előbbi műveletet (vaníliakrém-dió-mazsola). A tetejére tettem a harmadik lapot is, meglocsoltam a maradék öntetettel, bekentem a baracklekvárral, a tetejére ráhintettem a kakaóport, majd egy éjszakára hideg helyre tettem, hogy alaposan összeérjenek az ízek.

6. Másnap következett a tálalás- egy kiskanállal “galuskákat” szaggattam belőle, ráöntöttem a csokoládéöntetet, majd tejszínhabbal tálaltam.

—————-

Az adventi naptár korábbi receptjei

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite

2020. december 4. Bombajó torta

2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta

2020. december 6. Belga csodacsokitorta

2020. december 7. Roli rolád

2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin

2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli

2020. december 10. Mézeskalács

2020. december 11. Fahéjas-szilvás lepény

2020. december 12. Sajtos-köményes rudak

2020. december 13. Hólabda

2020. december 14. Szegfűszeges – rizskrémes csirkemell zabos karfiolfasírttal

2020. december 15. Túrós kuglóf

2020. december 16. Eszterházy-torta

2020. december 17. Cukkini brownie

2020. december 18. Kókuszgolyó

2020. december 19. Sacher-torta

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

icon_05

Milyen piskótalapra nincs szükségünk a somlói galuska elkészítése során?

Diós
Kakaós
Mandulás