December 2. - Svéd mandulatorta

“A karácsonyeste az, ami összetartja az időt.”

Alexander Smith

 

Mióta megkóstoltam az Ikeában kapható híres svéd mandulatortát, azóta nem tudok úgy ellátogatni a bútoráruházba, hogy ne vennék egy szeletet. Ikea jelenleg elég kevés helyen van Magyarországon, így aki nem akar lemaradni erről az isteni finom édességről, kénytelen otthon megsütni magának és a családjának. A karácsony közeledtével ez a sütemény is felkerült a “megkellsütnöm” bakancslistára, így ma ennek a receptjét osztom meg veletek.

Ez a torta alapból is gluténmentes, hiszen darált mandulából készül és a többi hozzávaló is könnyedén kiváltható mentes alapanyagokkal. Az elkészítése is könnyű és hamar készen van – aki gyorsan akar különleges édességet készíteni, annak érdemes kipróbálnia.

Hozzávalók

A tésztához:

4 tojás fehérje

25 dkg gluténmentes hámozatlan darált mandula

15 dkg eritrit

1 csipet só

 

A krémhez:

4 tojás sárgája

4 dkg eritrit

1,5 dl laktózmentes tejszín

20 dkg laktózmentes vaj

2 evőkanál gluténmentes vaníliás pudingpor

 

A díszítéshez:

5 dkg gluténmentes szeletelt mandula

Elkészítés: 60 perc

  1. A tojásfehérjéket az eritrittel és a csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a darált mandulát.
  2. Egy kb. 22 cm-es kör alakú tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral, majd a massza felét belesimítjuk.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a másik tortalapot is ugyanígy készítjük el. A tortalap elég törékeny, így nem érdemes egyben kisütni – nagyon nehéz lesz kétfelé vágni.
  4. Míg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját kikeverjük a vaníliás pudingporral, az eritrittel és a tejszínnel. Közepes lángon folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a felkockázott vajat. Kézi habverővel addig keverjük, amíg egyneművé nem válik.
  5. Az elkészült krémet és a tortalapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Az egyik lap tetejére rásimítjuk a krém felét, majd megismételjük a műveletet a hozzávalók második részével is.
  7. A szeletelt mandulát egy serpenyőben alacsony hőfokon megpirítjuk, majd a tortára szórjuk.
  8. Hűtőben alaposan lehűtjuk, így tálaljuk.

 

Készítsétek el ti is, töltsétek fel az Instagramra és a Facebookra – használjátok a #mentesklub hashtag-et, vagy küldjétek el üzenetben a csilla@mentesklub.hu e-mail címre.

Lemaradtatok a korábbi receptekről? Itt érhetitek el őket:

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

 

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

icon_05

Melyik országból származik a mai torta receptje?

Finnország
Svédország
Norvégia