December 2. - Svéd mandulatorta
“A karácsonyeste az, ami összetartja az időt.”
Alexander Smith
Mióta megkóstoltam az Ikeában kapható híres svéd mandulatortát, azóta nem tudok úgy ellátogatni a bútoráruházba, hogy ne vennék egy szeletet. Ikea jelenleg elég kevés helyen van Magyarországon, így aki nem akar lemaradni erről az isteni finom édességről, kénytelen otthon megsütni magának és a családjának. A karácsony közeledtével ez a sütemény is felkerült a “megkellsütnöm” bakancslistára, így ma ennek a receptjét osztom meg veletek.
Ez a torta alapból is gluténmentes, hiszen darált mandulából készül és a többi hozzávaló is könnyedén kiváltható mentes alapanyagokkal. Az elkészítése is könnyű és hamar készen van – aki gyorsan akar különleges édességet készíteni, annak érdemes kipróbálnia.
Hozzávalók
A tésztához:
4 tojás fehérje
25 dkg gluténmentes hámozatlan darált mandula
15 dkg eritrit
1 csipet só
A krémhez:
4 tojás sárgája
4 dkg eritrit
1,5 dl laktózmentes tejszín
20 dkg laktózmentes vaj
2 evőkanál gluténmentes vaníliás pudingpor
A díszítéshez:
5 dkg gluténmentes szeletelt mandula
Elkészítés: 60 perc
- A tojásfehérjéket az eritrittel és a csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a darált mandulát.
- Egy kb. 22 cm-es kör alakú tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral, majd a massza felét belesimítjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a másik tortalapot is ugyanígy készítjük el. A tortalap elég törékeny, így nem érdemes egyben kisütni – nagyon nehéz lesz kétfelé vágni.
- Míg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját kikeverjük a vaníliás pudingporral, az eritrittel és a tejszínnel. Közepes lángon folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a felkockázott vajat. Kézi habverővel addig keverjük, amíg egyneművé nem válik.
- Az elkészült krémet és a tortalapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
- Az egyik lap tetejére rásimítjuk a krém felét, majd megismételjük a műveletet a hozzávalók második részével is.
- A szeletelt mandulát egy serpenyőben alacsony hőfokon megpirítjuk, majd a tortára szórjuk.
- Hűtőben alaposan lehűtjuk, így tálaljuk.
Készítsétek el ti is, töltsétek fel az Instagramra és a Facebookra – használjátok a #mentesklub hashtag-et, vagy küldjétek el üzenetben a csilla@mentesklub.hu e-mail címre.
Lemaradtatok a korábbi receptekről? Itt érhetitek el őket:
2020. december 1. Bécsi forró csokoládé
Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.
Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.
