December 19. - Mentes Sacher-torta

„Egy pillanatnyi igazság megszépítheti, és meg is fogja szépíteni a világot. Egy pillanatnyi béke megmentheti, és meg is fogja menteni a világot. Egy pillanatnyi szeretet tökéletessé teheti, és tökéletessé is fogja tenni a világot.”

Sri Chinmoy

A Sacher-torta egy klasszikus bécsi recept, amely már a monarchia idejében is nagy népszerűségnek örvendett.  A Sacher-tortához nagyon hasonló receptek megtalálhatóak 18. századi német szakácskönyvekben is. A történet azonban mégis azzal vette kezdetét, hogy Franz Sacher 1832-ben Metternich herceg bécsi palotájában a konyhán dolgozott. Egyik nap a konyhafőnök betegsége miatt rábízták, hogy készítsen valami különleges süteményt. A herceg a legenda szerint olyan desszertet kért tőle, „Dass er mir aber keine Schand’ macht, heut’ Abend” (nem hagy szégyenben ma este) Az ekkor készített torta két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés tésztából állt, melyek között egy vékony réteg sárgabaracklekvár volt található. A tetejét és az oldalát étcsokoládé-bevonat borította. Hagyományosan tejszínhabbal (németülSchlagsahne, Ausztriában Schlagobers) szolgálták fel, mivel a Sacher-torta önmagában túl száraz lenne. (forrás: Wikipédia)

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény pedig magáért beszél. Akár karácsonyra is simán elkészíthető, de egyéb ünnepnapokon is megállja a helyét ez az egyszerű, de nagyon finom torta.

Mentes Sacher-torta

Hozzávalók

(26 cm-es kapcsos tortaformához)

Tészta

18 dkg glutén-laktóz-cukormentes étcsokoládé

6 tojás

18 dkg laktózmentes vaj

20 dkg eritrit

egy vaníliarúd kikapart belseje

1 csipet só

18 dkg gluténmentes liszt (Alfamix és barna rizsliszt fele-fele arányban)

Töltelék

45 dkg cukormentes sárgabaracklekvár

Tetejére

15 dkg kókuszvirág cukor

1-2 evőkanál laktózmentes vaj

1,25 dl víz

20 dkg glutén-laktóz-cukormentes étcsokoládé

Elkészítés

1. Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztottam. A tojásokat szétválasztottam.

2. A vajat az eritrit felével, a vaníliával és a sóval krémesre kevertem.

3. Hozzáadtam a megolvadt csokit, majd óvatosan beledolgoztam a tojások sárgáját is.

4. A tojásfehérjét a maradék eritrittel kemény habbá vertem, majd óvatosan a vajas krémhez adagoltam.

5. Végül a lisztkeveréket is belekevertem, kanalanként adagolva.

6. A masszát a kivajazott és kilisztezett sütőformába tettem, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütöttem, majd mérsékeltem a hőfokot 150-re és további 20 perc alatt készre sütöttem. Ne nyissuk ki közben az ajtót, mert összeesik!

7. Míg hűlt, elkészítettem a mázat. A kókuszvirág cukrot és a vajat 1,25 dl vízzel együtt 10 percig főztem, majd hagytam kicsit elhűlni. Belekevertem a csokoládét.

8. A kihűlt tortalapot középen kettévágtam, majd a felmelegített lekvár nagyját beletöltöttem. Rátettem a tetejét, majd ezt is megkentem lekvárral.

9. Közben a máz is behúzott, így bevontam vele a tortát. Minimum egy órára hűtőbe kell tenni, utána lehet szeletelni.

 

 


Az adventi naptár korábbi receptjei

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite

2020. december 4. Bombajó torta

2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta

2020. december 6. Belga csodacsokitorta

2020. december 7. Roli rolád

2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin

2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli

2020. december 10. Mézeskalács

2020. december 11. Fahéjas-szilvás lepény

2020. december 12. Sajtos-köményes rudak

2020. december 13. Hólabda

2020. december 14. Szegfűszeges – rizskrémes csirkemell zabos karfiolfasírttal

2020. december 15. Túrós kuglóf

2020. december 16. Eszterházy-torta

2020. december 17. Cukkini brownie

2020. december 18. Kókuszgolyó

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

icon_05

Melyik városból ered a Sacher-torta receptje?

Budapest
Bukarest
Bécs