December 16. - Eszterházy-torta

 “A karácsony varázspálcát lenget ezen a világon, és íme, minden lágyabb és szebb lesz.”

Norman Vincent Peale

Mai receptünket ismét Valkó Veronikától, a Petronka’s Free Kitchen blog szerzőjétől kaptuk. Egy klasszikus Eszterházy-tortát hozott nekünk, természetesen glutén-tej-cukormentesen.


Eszterházy-torta mentesen

18 cm-es tortaformához, 10 szeletnek felel meg.

Glutén-, tej- és cukormentes recept.

Hozzávalók:

10 tojás fehérje

30 dkg darált dió

7 dk ¼ édesítő

csipet só

Töltelék:

2 csomag vaníliás pudingpor

6 dl növényi tej

2 ek rumaroma

4 dkg ¼ édesítő

25 dkg tejmentes margarin (Liga)

10 dkg darált dió

Teteje:

10 dkg gm, tej- és cukormentes fehércsoki

5 dkg gm, tej- és cukormentes étcsoki

Díszítéshez darált dió

Elkészítés

Először a diót száraz serpenyőben megpörkölöm picit, így jobba kijön a zamata, miután kihűlt ledarálom.

A tésztát elkészítem: a tojások fehérjét a pici sóval felverem, majd fokozatosan hozzáadom az édesítőt és kemény habbá verem. Óvatos, nagy mozdulatokkal hozzákeverem a diót. Finoman, nehogy összetörjem a habot.

A tortakarika segítségével 6 kört rajzolok a sütőpapírokra ceruzával 3 tepsire, tepsinként kettőt. A diós tojáshabot elosztom egyenlő arányban, elsimítom. Szintén óvatosan, gyors mozdulatokkal. 200 fokos sütőben 8-10 per alatt készre sütöm. hagyom kihűlni. Vékony lapok készülnek.

Közben elkészítem a pudingot növényi tejjel, majd hűtőben kihűtöm. A margarint kihabosítom az édesítővel, majd a hideg pudinggal összekeverem. Fontos, hogy a puding és a margarin azonos hőmérsékletű legyen. Végül a diót is hozzá öntöm. 6 részre osztom a krémet.

A tortakarikába visszahelyezek egy tortalapot, megkenem a krémmel. Ezt folytatom egészen, amíg a lapok el nem fogynak. 1 adag krémet hagyok a tetejére és az oldalára.

Hűtőbe teszem dermedni. 

Éles késsel körbe vágom a tortakarikát belülről, majd leveszem a tortáról. Az oldalán és a telején elkenem a maradék krémet.

A csokikat mikróban, fél percenkét kavarva felolvasztom. Az étcsokit habzsákba(hűtőtasak) töltöm. A fehércsokit ráöntöm a torta tetejére és elsimítom, hogy az oldalán ne csurogjon le. Gyorsan az étcsokin habzsákján pici lukat vágok és csíkokat rajzolok párhuzamosa gyors mozdulatokkal a fehércsokin. Majd fogvájóval a csíkokra merőlegesen csíkozom. Hűtőbe teszem dermedni. Fontos, hogy a tetejét, amikor készítettem, mindent előkészítettem, mert a csokik hamar megkötnek, így gyorsan kell mintázni.

Miután megkötött a teteje, az oldalára feleslegesen csurgott csokit leszedem és dióval körbe szórom.


Az adventi naptár korábbi receptjei

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite

2020. december 4. Bombajó torta

2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta

2020. december 6. Belga csodacsokitorta

2020. december 7. Roli rolád

2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin

2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli

2020. december 10. Mézeskalács

2020. december 11. Fahéjas-szilvás lepény

2020. december 12. Sajtos-köményes rudak

2020. december 13. Hólabda

2020. december 14. Szegfűszeges – rizskrémes csirkemell zabos karfiolfasírttal

2020. december 15. Túrós kuglóf

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

icon_05

Milyen alapanyagot használt fel Vera a recept készítése során?

darált dió
darált mák
darált mogyoró