December 14. - Szegfűszeges - rizskrémes csirkemell zabos karfiolfasírttal
,,Az ádventi várakozás lényege szerint: várakozás arra, aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk.”
Pilinszky János
A mai receptet vendégszerzőnk, Balázsné Sándor Zsuzsanna, a DIÉTA OÁZIS WEBÁRUHÁZ tulajdonosa állította össze nektek. Az eddigiektől eltérő módon ma egy főételt hoztunk nektek, remélve, hogy az ünnepi asztalt kicsit változatosabbá tudjuk tenni vele.
Hozzávalók a csirkéhez:
1 evőkanál zsiradék (napraforgóolaj vagy olívaolaj)
1 db közepes fej vöröshagyma
1 kg csirkemell (filé)
250 ml rizs főzőkrém
5 dl víz
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
3 nagy csipet őrölt, fekete bors
6 gramm só
1 csipet négyszeres erejű természetes édesítőszer
1 csapott evőkanál szárított petrezselyem
15 gramm tápióka keményítő
Hozzávalók a zabos karfiolfasírthoz:
150 gramm zabpehely
450 gramm karfiol (lehet fagyasztott is)
10 gramm tápióka keményítő
5 gramm só
1 csapott evőkanál szárított petrezselyem
zsiradék (olaj) a sütéshez
Elkészítése:
Elsőnek felteszünk vizet melegedni a karfiolrózsáknak. Lobogó vízbe tesszük, mikor villánk könnyen kicsúszik a karfiolból, leszűrjük, villával összetörjük és hozzáadjuk a zabpelyhet (egyben, nem darálva), alaposan elkeverjük. Míg hűl, elkészítjük a csirkét.
Az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk a zsiradékon, majd hozzáadjuk a szintén kockázott csirkemellet. Fedő alatt, nagy hő fölött addig főzzük, míg kifehéredi és vékony kérget kapnak a húskockák. Majd megszórjuk sóval, borssal, szegfűszeggel és édesítővel. Felöntjük vízzel és továbbra is fedő alatt további 25 percig főzzük a csirkét. Majd a rizskrémet csomómentesre keverjük 15 gramm tápióka keményítővel és a puha húsra öntjük. Lejjebb vesszük a hőfokot és csupán néhány percig főzzük tovább, majd elzárjuk a hőt alatta. Petrezselyemmel megszórjuk, átkeverjük.
Visszatérünk a zabpelyhes karfiolra. Megszórjuk sóval, petrezselyemmel, és keményítővel átkeverjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából és forró olajban kisütjük őket.
Az adventi naptár korábbi receptjei
2020. december 1. Bécsi forró csokoládé
2020. december 2. Svéd mandulatorta
2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite
2020. december 4. Bombajó torta
2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta
2020. december 6. Belga csodacsokitorta
2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin
2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli
2020. december 10. Mézeskalács
2020. december 11. Fahéjas-szilvás lepény
2020. december 12. Sajtos-köményes rudak
Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.
Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.
