December 12. Klasszikus sajtos-köményes rúd

„Amikor az embernek igazi karácsonyfa áll az otthonában, alatta az ajándékokkal, semmi se tűnik túl szomorúnak vagy túl keménynek. Valahogy azt sugallja, hogy a világban mindig marad fény és remény. Szerencsés, akinek van valakije, akivel megoszthatja ezt az élményt.”

Nora Roberts

Eddig csak édes recepteket osztottam meg veletek, aminek az az oka, hogy sós sütikből igazából csak pár fajtából szoktam válogatni. Most a legnagyobb kedvencemet, a klasszikus sajtos-köményes rúd leírását hoztam nektek. Gyerekkorom óta ez a kedvencem, Édesanyám mindig ezt sütötte a nagyobb ünnepekre és nem tudott annyit készíteni, hogy ne fogyjon el.

Kicsit tartottam attól, hogy a mentes verziója nem lesz olyan, mint a búzalisztes (nyilván térfogatra nem is lett), de az íze világbajnok. A férjemmel egy tepsivel villámgyorsan el tudunk tüntetni 🙂

Le is lehet fagyasztani, ezért érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle (bár szerintem tuti nem marad belőle).

Hozzávalók

35 dkg Alfamix

5 dkg barna rizsliszt + a gyúráshoz

12,5 dkg laktózmentes vaj vagy zsír

8 dkg laktózmentes tejföl

1 dl laktózmentes tej

1/2 csomag szárított élesztő vagy 1/2 csomag friss élesztő

1 tojássárgája

8 dkg reszelt laktózmentes trappista sajt

 

Tetejére

1 tojás

köménymag vagy reszelt sajt

 

Elkészítés

1. A laktózmentes tejet meglangyosítottam és beleraktam az élesztőt. Egy csipetnyi cukrot raktam hozzá, hogy induljon el benne a folyamat. Félretettem.

2. A többi hozzávalót kimértem egy nagyobb tálba. Hozzáadtam a felfutott élesztős tejet.

3. Addig gyúrtam, míg egynemű tésztát nem kaptam. Ha ragad a kezünkre, adagoljunk még hozzá barna rizslisztet.

4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán alaposan kinyújtottam, majd háromrészbe hajtogattam. Így pihentettem 20 percig. Ezt a folyamatot összesen háromszor ismételtem meg. Ettől lesz szép “leveles” a szerkezete.

5. Kb. 8 mm-es vastagságúra hagytam, majd egy trokserrel vékony rudakat vágtam belőle. Sokkal jobban szeretem így formázni, mivel nincs veszteség, mint a pogácsánál, nem kell újragyúrni és nem ég le a tészta sem attól, hogy a zsiradék egy idő után feloldódik a kéz melegétől.

6. Meleg helyen további 30 percet kelesztettem, majd lekentem a tetejét egy felvert tojással és megszórtam köménymaggal. (Aki gondolja, reszelt sajtot is tehet rá.)

7. 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt (sütőtől függően) készre sütöttem. A nagyját még langyosan befaltuk.

 

Az adventi naptár korábbi receptjei

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite

2020. december 4. Bombajó torta

2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta

2020. december 6. Belga csodacsokitorta

2020. december 7. Roli rolád

2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin

2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli

2020. december 10. Mézeskalács

2020. december 11. Fahéjas-szilvás lepény

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

 

icon_05

Milyen lisztet nem használtam fel a pogácsa készítése során?

Fehér rizsliszt
Barna rizsliszt
Alfamix