December 11. - Fahéjas-szilvás lepény

“Karácsonykor minden út haza vezet.”

Marjorie Holmes

Sziasztok!

Ma egy remek fahéjas-szilvás lepény receptet hoztam nektek, természetesen mentesen.

Igazából bármilyen gyümölccsel elkészíthető, én ma a szilvát kívántam meg. Ehhez a gyümölcshöz szerintem nagyon jól passzol a fahéj, így raktam is bele rendesen. Ha valaki nem szereti, ez a fűszer természetesen kihagyható belőle.

A szilva köztudottan serkenti az emésztést, magas rosttartalma miatt. Csökkenti a magas vérnyomás és a vesekő kialakulásának kockázatát. A végeredmény szempontjából pedig igazából mindegy, hogy friss, fagyasztott vagy befőtt változatot használunk. Én ma a befőttel próbáltam ki, így is nagyon finom lett.

A tészta a múltkori Tarte Tatin almatorta receptje alapján készült (ha lemaradtál róla, itt pótolhatod: Tarte tarin avagy fordított almatorta

Mentes fahéjas-szilvás lepény

Tészta

34 dkg gluténmentes liszt (én az Mgél gluténmentes kenyérlisztjét használtam)

10 dkg laktózmentes vaj

4 dkg kacsazsír

1 csipet só

1 egész tojás

kb. 2 evőkanál hideg víz

Töltelék

1 üveg diabetikus szilvabefőtt

4 evőkanál eritrit

1-2 evőkanál fahéj (opcionális)

4 evőkanál diabetikus áfonyalekvár

gluténmentes édesmorzsa

1 tojás

Elkészítés

1. A szilvabefőttet felbontottam és leöntöttem róla a levet. (Na jó, ez túlzás. Megittam. A lényeg, hogy csöpögtessük le a nagyját róla.)

2. A lisztet összekevertem a szobahőmérsékletű vajjal és a kacsazsírral. Beleütöttem egy egész tojást, egy csipet sóval meghintettem, majd elkezdtem gyúrni. Hozzáadtam egy-két evőkanál hideg vizet, épp csak annyit, hogy összeálljon a tészta. Gombócot formáltam belőle és a hűtőbe raktam kb. fél órát.

3. Miután letelt a pihenőideje, átgyúrtam és 1/3 – 2/3 arányban kettéosztottam. A nagyobbik részből lett a lepény alja, a kisebbikből a tetejét burkoltam be.

4. A tortaformát kifújtam formaleválasztóval, majd belehelyeztem a tésztát. A lelógó részeket levágtam. Sütőpapírral kibéleltem, beleültettem egy fél kg lencsét és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percet elősütöttem. Ha nem súlyozzuk le a tésztát, akkor fel fog hólyagosodni!

5. A maradék tésztából vékony csíkokat vágtam.

6. A lecsepegtetett szilvabefőtthöz hozzáadtam a xylitet és a fahéjat. Buggyantottam rajta egyet a gázon, majd levettem és belekevertem az áfonyalekvárt.

7. Az elősütött tésztát megszórtam vékonyan az édesmorzsával, ráöntöttem a gyümölcstölteléket, majd a tetejére ráhelyeztem a vékony csíkra vágott tésztát.

8. Lekentem őket egy felvert tojással.

9. Visszaraktam a sütőbe és még 20 percig sütöttem. Még forrón tálaltam.

 

Az adventi naptár korábbi receptjei

2020. december 1. Bécsi forró csokoládé

2020. december 2. Svéd mandulatorta

2020. december 3. Fűszeres sütőtökös pite

2020. december 4. Bombajó torta

2020. december 5. Tarte tarin avagy fordított almatorta

2020. december 6. Belga csodacsokitorta

2020. december 7. Roli rolád

2020. december 8. Fahéjas-sütőtökös-mézeskalácsos muffin

2020. december 9. Aszalt szilvás-mákos bejgli

2020. december 10. Mézeskalács

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

 

icon_05

Melyik korábbi receptnek volt ugyanez a tésztája?

Tarte tatin, avagy fordított almatorta
Mézeskalács
Aszalt szilvás-mákos bejgli