December 1. - Bécsi forró csokoládé

 

 

“Akinek a szívében nincs karácsony, soha nem fogja megtalálni egy fa alatt.”

Roy L. Smith

Azok közé az emberek közé tartozom, akiknek a karácsonyi készülődés december 1-jén kezdődik. Sem hamarabb, sem később. A lelkemnek és a környezetemnek pont ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy 24-re ünneplőbe öltözzön. Mint minden háztartásban, nálunk is vannak olyan ételek – főként sütemények – amelyeket soha nem sütök meg az év másik szakaszában, csak ekkor. Ez is hozzátartozik a várakozáshoz. Ezekből a receptekből válogattam, amelyeket az utóbbi időkben már glutén-laktóz-cukormentesen készítek.

Egyik ilyen nagy téli kedvencem a bécsi forró csokoládé. Ez az az íz, amiről az jut eszembe, milyen jó a kinti havazást a meleg szobában bekuckózva nézni, takaró alá bújva, a kezünkben egy jó nagy bögre forró csokival – és nem csinálni semmit, csak pihenni.

Hozzávalók 2 személyre

12 dkg 60 %-os glutén-laktóz-cukormentes étcsokoládé

5 dl laktózmentes tej

1 dkg keserű kakaó + egy kevés a szóráshoz

4,5 dkg eritrit

1,5 dl hidegre hűtött laktózmentes tejszín

Elkészítési idő: 15 perc

  1. Reszeljük le a csokoládét. Közben forrósítsuk fel a tejet az eritrittel és a kakaóval.
  2. Vegyük le a tűzről a tejet és adjuk hozzá a reszelt csokoládét. Kb. 2-3 percen keresztül mixeljük nagy sebességgel a keveréket (vagy kézi habverővel, nagy intenzitással keverjük).
  3. Verjük fel a tejszínt kemény habbá.
  4. Öntsük a habos forró csokoládét négy pohárba. Tegyük a tetejére a jól felvert tejszínt, majd szórjuk meg leheletfinoman a kakaóval.
  5. Fogyasszuk forrón.

Készíthetitek többfajta variációban – igazából ennek az alapreceptnek csak a képzelet szabhat határokat. Reszelhettek bele narancshéjat, keverhettek hozzá fahéjat, de akár egy vaníliarúd kikapart belsejét is hozzáadhatjátok – mikor milyen hangulatotok van.

Készítsétek el ti is, töltsétek fel az Instagramra és a Facebookra – használjátok a #mentesklub hashtag-et, vagy küldjétek el üzenetben a csilla@mentesklub.hu e-mail címre.

 

 

Vegyetek részt a nyereményjátékunkon is, hiszen a fődíj – amelyet 2020. december 25-én sorsolunk ki és reméljük valakinek nagy-nagy örömet szerzünk vele – egy 25.000 Ft értékű glutén-laktóz-cukormentes ajándékcsomag.

Válaszoljatok az alábbi kérdésre és helyes válasz esetén töltsétek ki az adatlapot, így részt vesztek a december 25-i sorsolásunkon.

icon_05

Melyik alapanyag nem szükséges a bécsi forró csokoládé elkészítéséhez?

kakaópor
étcsokoládé
vaj