Az ősz kincsei – lila batátás kenyér

Az ősz kincsei – lila batátás kenyér

Az ősz kincsei közül ma az édesburgonyát, vagyis batátát fogjuk alaposabban megismerni és még egy szuper gluténmentes kenyérreceptet is megosztok veletek, amely lila batáta lisztből készül.

Az édesburgonya az utóbbi időben hazánkban is kezd elterjedni, egyre népszerűbb alapanyag az egészségesen táplálkozók körében. Ennek oka az, hogy magas a C-, B2- B6, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Ma a Hékás – Tanyasi finomságok jóvoltából megosztok veletek egy különleges gluténmentes kenyér receptet. Ha nem csak a szájnak, hanem a szemnek is szeretnétek egy szuper vizuális ingert, akkor kínáljatok lila kenyeret az uzsonnához – biztosan nagy sikere lesz.

Hékás gluténmentes kenyérke 🍞

Élesztő felfutattása
▪️600 ml langyos víz
▪️2 evőkanál útifű maghéj
▪️2 evőkanál darált lenmag
▪️1 csomag száraz élesztő
▪️1 teáskanál cukor
▪️2 ek. kukorica tejpor (elhagyható)
▪️2-4 evőkanál olívaolaj

Az alapanyagokat pontosan mérjük ki, öntsünk bele mindent egy edénybe és jó alaposan keverjük össze. Rakjuk, ha lehetséges, egy melegebb helyre, de szobahőmérsékleten is jó. Kb. 40 perc múlva látni fogjuk, hogy felfutott az élesztő és kocsonyás állaga lett az útifűtől, valamint a lenmagtól.

Kenyér begyúrása/kelesztése/sütése
▪️250 g Hékás liszt
▪️350 g gluténmentes lisztkeverék 
▪️20 g só

Itt is mérjünk ki mindent pontosan és szárazon keverjük el. Öntsük bele a felfutott élesztős masszát és először kanállal keverjük el, később a kezünkkel gyúrjuk tovább. Amikor már látjuk, hogy ki van dolgozva a tészta, akkor rakjuk át egy enyhén kiolajozott tálba és fedjük le kb. 1-2 órára. Miután megkelt, szedjük ki egy deszkára, enyhén vizes kézzel, és formázzunk belőle egy veknit. Egy szakajtót vagy kenyérformát lisztezzünk ki, ha lehet rizslisztet használjunk és hagyjuk megint kelni kb. 40-50 percet. Közben előmelegítjük a sütőnket 250 fokra és belehelyezünk egy öntöttvas vagy jénai edényt. Ha elérte a megfelelő hőfokot, akkor szedjük ki, helyezzük bele a kenyerünket, fedjük le és rakjuk a sütőbe 30 percre, később fedő nélkül 20 percig sütjük tovább 190 fokon. A kész kenyérkét helyezzük egy rácsra 1-2 órát, hogy teljesen kihűljön.

A receptért köszönet Alekszejnek, a @greenpigvegan szakácsának! Évekig kísérletezett a tökéletes gluténmentes kenyér megalkotásával 💚🐷 Próbáljátok ki bátran, megéri! 

Jó sütögetést mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?