Az ősz kincsei – glutén-laktóz-cukormentes fügés galette

Az ősz kincsei – glutén-laktóz-cukormentes fügés galette

Az utóbbi időkben a hazai gyümölcsöspultokon egyre gyakrabban fordul elő a füge, de ha valakinek kertje van, bátran ültethet fügefát is, hiszen a magyarországi időjárás kedvező számára. Amellett, hogy nagyon finom nyersen is, rengeteg pozitív hatása van a szervezetünk számára.

Én nagyon sokáig csak aszalt formájában találkoztam a fügével, gyerekkoromban még nagy szám volt, ha a banán mellett ezzel tért haza Édesanyám a boltból. Nyers formájában csak az elmúlt pár évben kezdtem fogyasztani, de hamar nagy kedvenccé vált.

A fügének különösen magas a rosttartalma, de találhatunk benne B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is. A szárított változatban a rostok és a tápanyagok aránya is megnő, bár igaz, hogy kalória- és cukortartalma is sokkal magasabb lesz.

Az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai elsősorban magas rosttartalmának köszönhetőek. A füge az egyik legjobb étel az emésztés támogatására és a székrekedés megelőzésére, és mivel erőlködni sem kell annyira a vécén, azoknak is javasolt lehet, akik aranyérrel küzdenek vagy éppen szeretnék elkerülni ezt a problémát. A szárított füge mellé érdemes több folyadékot inni! Az is jó módszer lehet a megfelelő emésztés biztosításához, ha néhány darab szárított fügét egy éjszakára vízbe áztatunk és reggel a gyümölcsöt és a vizet is egyaránt elfogyasztjuk. (forrás: Egészségkalauz)

Ma egy szuper glutén-laktóz-cukormentes fügés galette receptet hoztam, amit nagyon egyszerű elkészíteni, kezdők is bátran belevághatnak. A tészta egy Szafis kürtőskalács recept alapján készült pici módosítással (az eredetit ITT találjátok), a töltelék pedig fügelekvár és érett nyers füge.

Figyelem! A recept hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de a fügének elég magas a cukortartalma (100 grammban 16,3 gramm), ezért cukorbetegek és diétázók figyeljenek oda a fogyasztásakor!

Hozzávalók: 

  • 1 db M-es tojás 
  • 170 g Szafi Free EXPRESSZ lisztkeverék
  • 40 g eritrit
  • 100 g langyos víz 
  • 40 g laktózmentes tejföl
  • 15 g frissen facsart citromlé
  • reszelt citromhéj
  • 200 g cukormentes fügelekvár
  • 8 db érett füge
  • 1 tojás a kenéshez

Ekkora mennyiségből két darab galette készül.

Elkészítés:

  • A tésztához minden hozzávalót alaposan keverjünk össze. Az elején reménytelennek tűnik, hogy ebből valami lesz, de kb. 10-15 perc pihentetés után gyúrható tésztát kapunk.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Alaposan mossuk meg a fügéket és szeleteljük karikákra.
  • Mérjük le a tésztát és vágjuk kétfelé.
  • Vegyünk elő egy-egy sütőpapírt és ezen nyújtsuk ki a tésztákat. Ha szükséges, szórjunk alá a lisztkeverékből egy keveset. (Én soha nem ragaszkodom a szabályos dolgokhoz, rusztikusan minden jobban tetszik, de ha te szereted a szimmetriát, formázd kör alakúra.)
  • Hagyjunk ki egy kb. 3-4 cm-es sávot a szélén, és kenjük meg a tészták közepét egyenként 100 g cukormentes fügelekvárral, majd erre helyezzük a karikákra vágott fügét.
  • A tésztaszéleket hajtogassuk a töltelékre.
  • Helyezzük az előmelegített sütőbe, majd süssük készre kb. 30-35 perc alatt.
  • A füge levet fog ereszteni, de ha kihűl, a lé is megszilárdul és szeletelhetővé válik a töltelék is.

Jó étvágyat hozzá!

Ha még nem tettétek meg, kattintsatok a képre és csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkba a legújabb mentes infókért!

Vélemény, hozzászólás?