Az a csodás hamburger

Az a csodás hamburger

Sziasztok Mentesek!

Tematikus hetünk témája a hamburger, amit valaki vagy szeret, vagy ördögtől való dolognak tart. Én magam nem eszem túl gyakran, de ha megkívánom, szívesen fogyasztom, de persze csak a minőségi alapanyagokból készült mentes verziókat.

De hogy honnan is ered ez az étel? Valóban Hamburgból, ahogyan a nevéből gondolnánk? Többfajta teória is kering a neten a hamburgerről, nézzük hát, mikkel találkozhatunk.

Vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy a megnevezés Németországból ered. Visszavezetik egy errefele ismeretes ételre, az úgynevezett Rundstück warm-ra is, ami egy zsömlébe helyezett sült marha-, vagy sertéshús szelet, amelyet egy tipikus szósszal kennek meg és mellé savanyú uborkát, illetve aszpikot esznek. Ennek egy klasszikus hamburgi alternatívája a fasírtos verzió. A receptje állítólag német bevándorlókkal került Amerikába, ahol aztán hamar elterjedt. Akkoriban errefelé a szegényebbek napirendjén volt megtalálható a darált marhahúsból készült fasírt, nyersen és sütve egyaránt.

Egy másik teória, hogy a Hamburger kifejezés Amerikából származik, méghozzá 1885-ben kelezkezett Eeire County búcsújában, a Buffalo közelében található Hamburg városban, New York államban. Itt volt a Menches testvéreknek egy lacikonyhájuk, ahol a sertéshús hiány miatt marhahússal kísérleteztek. A kísérlet eredményét aztán a helynév alapján Hamburgernek nevezték el. Ez a New York állam által hitelesnek elfogadott történet a Hamburger eredetéről, melynek külön szlogent is kreáltak. Ez így hangzik: “NEW YORK’S GIFT TO WORLD CUISINE, THE HAMBURGER”.

Létezik egy harmadik teória is, melyszerint Amerika meghódításának első éveiben, amikor még nem épült ki a marhatenyésztés, a marhahús luxuscikknek számított. Európából importáltak marhahúst hajókon, amit kissé megfüstöltek, sóztak és jéggel hűtöttek, hogy ne romoljon meg a hosszú út során. Mivel a hús kemény volt, mire megérkezett, ezért általában megdarálták, néha zsemlemorzsát és aprított hagymát is kevertek bele. Az importforgalom nagyrésze Hamburg kikötőjén át bonyolódott, ezért  Hamburg a jó minőségű hús védjegyévé vált, ahonnan a kifejezés kialakult.

Bizonyítottnak látszik azonban, hogy az első Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Mások két kenyérszelet között kínáltak hasonlót. 1933-ban meg is nyitották ugyanitt a saját hamburgerezőjüket, mely a Weber’s Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent sajátkezűleg gyártottak, a  steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az első hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemről gázosra építették át.

1904-ben, a St. Louisban rendezett világkiállításon lehetett elsőként ilyen szendvicseket kapni, bár akkor még az -er végződés nélkül, szimplán csak Hamburg-nak hívták őket. Egyes történetek szerint ez is Bilby bácsi konyhájából került ki.

1842-ben bukkant fel először a Hamburger Steak kifejezés egy amerikai szakácskönyben, amit mint darált marhahúsból készült steaket definiáltak. Ha egy ilyen szelet húst egy zsömlében vagy kenyérrel kínáltak fogyasztásra, úgy nevezték, hogy Hamburger Sandwich.

Mások azt állítják egy nyomtatott étlap alapján, hogy már 1834-ben szolgáltak fel ilyet, illetve hamburger steak-et, Amerikában, mégpedig a Delmonico étteremben, New Yorkban, ahol $0.10-et kértek érte. Sajnos a forrás megbízhatatlannak bizonyult, mivel a megnevezett étlap, amelyen szerepelt, állítólag nem létezhetett, mert a nyomda, amelynek névjegyét viselte, még nem működött 1834-ben.

A 20. század során a hamburger szó lerövidült burgerre. Míg az angolban a hamburger jelenthet egyszerűen darált marhahúst is, általában a kifejezés a zsömlés, salátás és egyéb köretekkel tálalt verziót takarja. A burger aztán sokminden mást is kifejezhet, főleg a hasonló stílusú szendvicsekre utalhat, mint például a cheeseburger, chickenburger vagy veggie burger.

Emeljük ki ebből a cheeseburgert, amelyről szintén nem tudni pontosan, hogy hol bukkant fel elsőként. Több amerikai város is verseng a címért, többek közt Denver (Colorado), Pasadena (California), illetve Louisville (Kentucky).

A cheeseburger név védjegyét állítólag egy bizonyos Louis Ballast nevére állították ki, 1935 márciusában Denverben. Itt volt neki egy étterme, a Humpty Dumpty Barrel Drive-In, ahol különféle hamburgerekkel kísérletezett és innen jött a sajtos hamburger ötlete. Bár a név az ő nevére volt regisztrálva, sosem élt a jogaival, és étterme is már a múlté. Egyes történészek vitatkoznak arról, hogy valóban meg is kapta-e a védjegyet.

Charles Kaelin és felesége Louisville-ben nyitottak egy éttermet 1934 körül. Ekkorra a normál hamburger már bevált része volt a mindennapoknak, így Kaelin kísérletezőkedvét kiélve, egy nap a konyhájában arra jutott, hogy ha sajtot tenne a fasírtra, rögtön miután kisült, milyen kellemesen megolvadna, egy vadonat új ízt kölcsönözve a hamburgernek. Ezt meg is tette és ötlete hamar nagy sikert ért el, innen terjedve el az országban.

A harmadik történet pedig az 1920-as évek közepén kezdődik, valahol Los Angeles megye északi területén. Egyesek Pasadénára tippelnek, mások kételkednek ebben. Mindenesetre egy bizonyos Lionel C. Sternberger nevéhez fűződik a cheeseburger helyi “feltalálása”.

Nos, bármelyik verzió is legyen az igaz, sajnos már nem tudunk a végére járni a történeteknek.

Viszont a héten többfajta hamburger receptet is megosztok veletek, így ha ennek a témának a szerelmesei vagytok, érdemes követni egy héten keresztül a MentesKlubot.

(forrás: hamburger.blog.hu)

Vélemény, hozzászólás?