A minőségi alapanyagok és az odafigyelés a siker kulcsa – interjú Zelenák Krisztinával

A minőségi alapanyagok és az odafigyelés a siker kulcsa – interjú Zelenák Krisztinával

Egy apró, kedves cukrászdába lépek be Óbudán, hogy a Zelenák Sütiház vezetőjével találkozzak. Bár maszk van mindkettőnkön, egész interjú alatt érzem, hogy mosolyog és az egész lényéből árad a kedvesség. Ahogyan pedig a kérdésekre válaszol, a szakmai alázat és profizmus is előkerül. Interjú Zelenák Krisztinával.

A weboldalatokon olvashatjuk, hogy személyes érintettség miatt kezdtetek bele a Zelenák Sütiház megálmodásába. Mesélnél erről néhány szót?

Családunkban több gyermek is érintett a speciális táplálkozásban, egyikük cölis, másikuk pedig tejérzékeny. Én magam autoimmun pajzsmirigyes vagyok, nem fogyasztok lisztet-tejet-cukrot. Tudjuk magunk is, milyen nehéz olyan helyet találni, ahol a gyerekek és felnőttek biztonságosan, keresztszennyeződés nélkül tudnak étkezni.

Milyen termékekkel várjátok a hozzátok betérőket?

Több, mint százféle termékünk van, de a webshopban a karácsony miatt kicsit meg van ritkítva a kínálat. Vannak kenyereink, sajtos-tepertős pogácsáink, de készítünk édes és sós kekszeket, szezonális süteményeket, ezekhez igyekszünk helyi alapanyagot felhasználni. Vannak hagyományos és újhullámos, formatortáink is.

A pultba pillantva szemre is mutatós süteményeket kínáltok. Az íze pedig – épp egy narancsos csoki mousse-t fogyasztok – fantasztikus. Mi áll ennek a hátterében?

A sütijeinkben minőségi alapanyagokat használunk fel, vagyis valódi 82%-os csokoládét, valódi gyümölcsöt, nincs benne viszont térfogatnövelő, tartósító, színezék. Odafigyelünk arra, milyen a külseje az elkészült terméknek, ami nem sikerült, azt mi nem szolgáljuk fel.

Mindenben ragaszkodunk az elveinkhez és a minőséghez.

Elvárom mindenkitől, aki nálunk dolgozik, hogy mindenfajta érzékenységgel tisztában legyen, de azt is tudniuk kell, hogy a sütemények milyen allergéneket tartalmaznak. (A sütemények mentesek, de tartalmazhatnak egyéb allergént, például csonthéjasokat.) Nálunk alapelv, hogy a beérkezőt alaposan kikérdezzük, kinek viszi a termékeket, mert fontosnak tartjuk, hogy senkit ne betegítsen meg egy tőlünk vásárolt születésnapi torta. Sokan sajnos még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a feleségük-anyukájuk-gyermekük pontosan mit fogyaszthat – ezért tartjuk szükségesnek az alapos tájékozódást a kiszolgálás előtt.

Honnan merítenek a cukrászaitok inspirációt egy-egy új sütemény megalkotásakor?

A cukrászok folyamatosan képzik magukat, figyelik a francia desszerteket. Jövőre már kínálunk olyan süteményeket is, amelyek liszt-cukor-tejmentesek és akár IR-barátok is lesznek. Mindezt tartósítószer nélkül.

Az újdonságok mellett a hagyományos ízvilág (pl. Dobostorta) is megtalálható a kínálatban. Nehéz volt ezeket a klasszikus recepteket mentesre átültetni?

Meg kellett találni azt a lisztet, amivel ezt jól meg lehet csinálni. A paleo süteményekhez általában kókuszlisztet használunk tápiókakeményítővel. Ez egy kompromisszumos megoldás. Korábban mandulalisztet használtunk, de az ára miatt sajnos a késztermék ára is horror lenne, így esett a választásunk a kókuszlisztre helyette.

A tejes-cukros sütikhez főleg Barbara liszteket használunk, itt arra törekszünk, hogy az ízvilág a legjobban hasonlítson a hagyományoshoz.

A sütiházban gyerekeknek szóló rendezvényeket is szoktatok tartani, a Harry Potter az egyik legnépszerűbb téma. Miért tartjátok fontosnak ezeket az eseményeket?

A saját családunkban láttuk, milyen nehéz a gyerekeket olyan helyre elvinni, ahol biztonságosan tudnak enni az ételérzékenységük mellett, így igazából először nekik akartunk kedveskedni. Ez nőtte ki magát végül egy rendezvénysorozattá.

Jövőre új helyre költözünk, a 10. kerületbe, az Örs vezér tértől pár megállóra. Itt lesz egy saját parkolónk, amit terveink szerint le is tudunk majd zárni, valamint lesznek külön helyiségeink is, ezek adhatnak majd igazi nagy és biztonságos teret ezeknek a rendezvényeknek.

Kik vásárolnak elsősorban tőletek? Csak azok, akiknek bizonyítottan ételérzékenységük/allergiájuk van? Vagy “divat” lett mentesen étkezni?

Bátran mondhatom, hogy mindenki. Lisztérzékenyek, laktózérzékenyek, fogyókúrázók, diétázók, vegánok, paleo étrenden lévők, vagy olyanok, akik egyszerűen csak nem akarnak adalékokat fogyasztani. De vannak olyanok is, akik egyszerűen csak a finom sütit szeretik. Egyszer betévedtek egy ételérzékeny vevővel, majd ők is választottak valamit – aztán visszatérő vásárlók lettek, mert ízlett nekik, amit kaptak.

Miért és milyen kedvezménnyel csatlakoztok a 2021. januárjában induló MentesKlubhoz?

Mi is fontosnak tartjuk, hogy legyen egy hely, ahol biztonságosan tájékozódhatnak az ételérzékenységgel küzdők. A MentesKlub tagjai 5 % kedvezménnyel vásárolhatnak majd a Zelenák Sütiházban. 

Közeledik a karácsony, már a legtöbben elkezdtük a készülődést. Milyen termékeket kínáltok azoknak, akik az idén nem szeretnék sütéssel eltölteni az időt és inkább tőletek rendelnék meg a süteményeket?

Bejglit, pozsonyi kiflit, zserbót, islert, linzert lehet tőlünk rendelni, de a sós pogácsákat, kekszeket keresik. Speciális tortánk a narancsos csoki mousse – ezt csak ebben az időpontban készítjük.

Meddig adhatják le és hogyan rendelhetnek pontosan az érdeklődők? Mikor fogják és hogyan megkapni az általuk rendelt süteményeket?

Ha országos kiszállítást szeretnének, akkor a rendelést e-mailben lehet leadni – ezt a DPD futárszolgálat szállítja ki.

Velük csak bejglit tudunk küldeni, a többi sütemény sajnos nem bírja ki az ilyen jellegű szállítást.

Ha budapesti kiszállítást szeretnének vagy személyes átvételt, akkor a webshopban tudják leadni a rendelést.

Mindkét esetben 2020. december 15-ig várjuk bármilyen rendelést erre az évre.

Végezetül milyen karácsonyi üzeneted van az olvasók számára?

Azt gondolom, hogy eljött az ideje annak, hogy egy kicsit magunkba nézzünk, egy kicsit leüljünk, megbékéljünk és odafigyeljünk a többiekre. Lehet a mostani szituációhoz negatívan is hozzáállni, de ezzel ártunk magunkak és a környezetünknek is. Ha most egy kicsit változtatunk az eddigi beidéződéseinken és rendet teszünk a lelkünkben, előzékenyek és kedvesek leszünk, az nekünk is sokat ad. És próbáljunk meg adni annyit, amennyit csak lehet. 

Vélemény, hozzászólás?