A lila bringák már 26 helyen várják a mentes fagyira vágyókat – interjú Brunner Zsolttal

Az országban járva-kelve egyre több helyen figyelhetünk fel a Levendula Kézműves Fagylaltozó jelképére, a lila biciklire. A dinamikusan fejlődő franchise hálózat egyik tulajdonosával, Brunner Zsolttal a kezdetekről, a termékfejlesztésről és a mentes fagyik iránti növekvő igényről is beszélgettünk.

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy kézműves fagylaltozót nyitsz? 

Pontosan 10 éve született meg az elhatározás, abból az indíttatásból, hogy külföldön olyan fagylaltokat kóstoltunk, ami itthon nem volt megtalálható. Ezen kívül a legtöbb fagylaltozó csak arról szólt, hogy egy pult ki volt téve az utcára, mi ezen is szerettünk volna változtatni azzal, hogy egy kellemes miliőt varázsolunk az üzletbe. Emellett a természetesség volt a szempont a kezdetektől, ma már ott tartunk, hogy minden mesterséges adalékanyagot száműztünk a fagylaltjainkból, és bízunk abban, hogy mindenki el fog jutni erre a szintre.

A levendula több ponton is megjelenik a fagyizóban – nevében, dekorációban, színvilágában, az ízesítésben. Honnan ered ez a levendulaimádat?

A levendula szeretete és tartása több generáción át tartott, így jutottunk el az ötletig, hogy ezt a virágot használjuk névként és ízesítőként is.

Neked alapvetően más a szakmád. Mennyire kellett beletanulnod a fagylaltkészítésbe? Milyen munkafolyamatokban veszel részt manapság?

Igen, a fagylaltozó előtt közel húsz évig lemezlovasként, producerként  dolgoztam. Valahol találok párhuzamot a kettő közt, hiszen a producerkedés is arról szólt, hogy volt egy alkotás, ami miatt a közönség eljött a szórakozóhelyre, megvette a lemezt. Itt ugyanez történik, csak más formában. Jó érzés látni, hogy a fagylalt sikeres, sok ember jön messziről Tihanyba, hogy megkóstoljon egy új ízt. A fagylalt készítést magyar és olasz cukrász mesterektől tanultuk meg, és később mindent a saját ízvilágunkra, elképzelésünkre formáltunk. Ettől képviselünk más ízvilágot, hogy komoly elképzeléseink voltak mind az alapanyagok minőségét, mind az elkészítést illetően is. Kezdetekben mi magunk készítettük a fagylaltot is, lépésről lépésre jutottunk el oda, ahol most tartunk. Jelenleg a marketing és az ügyvezetői tevékenységgel töltöm a mindennapokat.

A saját üzleteid mellett franchise partnerek is visznek Levendula Kézműves Fagylaltozókat. Jelenleg hány helyen találkozhatunk a lila biciglivel országszerte? 

A mai napon 26 üzlet található meg országszerte, még ezekben a nehéz időkben is elmondhatjuk, hogy az idén 5 új üzlettel bővültünk, amire nagyon büszkék vagyunk.

Hányfajta fagyival várjátok a felfrissülni vágyókat? Mik a vásárlók kedvenc ízei? És a te személyes kedvenced?

Fagylalt pultjaink általában 24 ízt rejtenek. A legnagyobb kedvenc még mindig a pisztácia, amit a szicíliai Bronte városából hozunk. Emellett nagy kedvenc a Mentás málna, és a különböző étcsokoládék, melyeknek az a különlegessége, hogy nem tartalmaznak tejet, és még a szója lecitint is mellőzzük, ami szinte minden csokoládéban megtalálható emulgálószerként. Személyes kedvencem szinte mindig a legújabb, most éppen a Joghurtos kávé, Matcha-málna, és a Szeder-Banán Smoothie.

Hogy zajlik a termékfejlesztés? Ki találja ki a csak nálatok megtalálható ízkombinációkat?

Gyakran járunk külföldön inspirálódni egész más területekről, pl többször született fagylalt íz egy külföldi étterem jól eltalált desszert kombinációjából kiindulva. Az ízekért a feleségem felelős, ez egy kimondott családi vállalkozás, sok családtagunk és barátunk dolgozik a csapatban. De születt már fagylalt íz véletlenül is, mondjuk egy alapanyag felcserélésével 🙂

Miért bővítettétek ki a kínálatot a mentes fagyikkal? Mennyire keresik a vendégek a mentes termékeket nálatok?

Kezdetektől koncepció volt nálunk, hogy minden íznél jelöltük mit nem tartalmaz, hiszen ez csak plusz jelöléseket igényelt. Majd felfigyeltünk rá, hogy erre mekkora igény van, így ma már tudatosan így dolgozunk ki új termékeket, ízeket. Egyre nagyobb az igény a különböző mentes fagylaltokra, de próbálunk ebben is az élen járni folyamatos fejlesztésekkel.

Milyen alapanyagokból dolgoztok? Mennyire tudjátok garantálni a mentességet?

Minden alapanyagnak mi magunk járunk utána, és szigorúan ellenőrizzük a minőséget, amiből nem vagyunk hajlandóak engedni. Ez egy fontos alappillér nálunk. Eleinte ez nagyon nehéz volt, mert Magyarországra a mentes élelmiszerekre valamiért előbb volt meg az igény, mint a fagylalt hazájában, Olaszországban, de mára jóval könnyebb lett a beszerzés. Minden fagylaltunk elkülönítve készül. Fagylaltjaink több, mint fele tejmentes. Minden gyümölcsös fagylaltot sorbet alappal készítünk. Tesszük ezt egyrészt azért, hogy a vegánok és tejre érzékenyek is tudják fogyasztani, de minden érzékenység nélkül is a sorbet eljárást alkalmaznánk, hiszen a tej elveszi a gyümölcs ízét. Glutént egyedül a kekszes fagylaltjaink tartalmaznak, természetesen ezeket is külön készítjük. Fontos, hogy a fagylaltok a pultban külön lapátot tartalmaznak, így ezek a lapátok nem érintkeznek egymással, tehát semmi nem “szennyezi” a másikat.

Hogyan tudjátok kikerülni a szezonalitást?

Azt vesszük észre, hogy egyre jobban kitolódik a szezon, már február végén nyitunk, és egészen novemberig nyitva vagyunk, ha azt az időjárás és az egyéb körülmények engedik.

Köszönjük a válaszokat és jó sok fagyizni vágyót kívánunk még erre a szezonra is!

A Levendula Kézműves Fagylaltozó Tihanyról bővebb információt itt találtok:

LEVENDULA KÉZMŰVES FAGYLALTOZÓ TIHANY

Vélemény, hozzászólás?